Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Nii­nis­tö vas­taan­ot­ti Bidenin ja Poh­jois­mai­den joh­ta­jat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa – "OIen viime päivinä ta­van­nut teitä enemmän kuin per­het­tä­ni", Ruotsin pää­mi­nis­te­ri vit­sai­li

Niinistön ja Bidenin on alkuillasta määrä pitää tiedotustilaisuus huippukokouksen annista.

Helsinki
Presidentti Sauli Niinistö (oik.), pääministeri Petteri Orpo ja Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala.
Presidentti Sauli Niinistö (oik.), pääministeri Petteri Orpo ja Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala.
Kuva: KIMMO BRANDT

Presidentti Sauli Niinistö otti Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Pohjoismaiden pääministerit vastaan Presidentinlinnassa Helsingissä iltapäivällä.

Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden väliseen huippukokoukseen osallistuvat Bidenin ja Niinistön lisäksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe ja Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir.

Avauspuheenvuoroissaan maiden johtajien katse oli tiukasti tulevaisuudessa. Aiheista esiin nousivat muun muassa ilmastonmuutos, teknologia sekä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

– Meillä on pöydällä vain yksi aihe: tulevaisuus, niin turvallisuuteen, ympäristöön kuin teknologiaan liittyen, Niinistö sanoi.

Biden puolestaan viittasi eilen päättyneeseen Vilnan Nato-huippukokoukseen historiallisena huippukokouksena ja painotti sitä, että pöydän ääressä istuvien johtajien maat jakavat historian lisäksi myös samankaltaiset haasteet ja samankaltaiset arvot.

Islannin pääministeri Jakobsdottir nosti esiin tekoälyn ja sen, että on yhteiskuntien tehtävänä huolehtia, että se hyödyttää kaikkia, koska sillä voi olla myös haitallisia vaikutuksia.

Tanskan pääministeri Frederiksen taas kiitteli Bidenia siitä, että tämä on tuonut Yhdysvallat takaisin taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan. Biden palautti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksen piiriin presidenttikautensa alussa. Yhdysvaltain aiempi presidentti Donald Trump veti maan irti sopimuksesta.

– Olen hyvin onnellinen, että voimme toivottaa pian myös Ruotsin mukaan Natoon. Se, että kaikki Pohjoismaat ovat pian Natossa, luo meille paljon mahdollisuuksia Pohjoismaissa, Frederiksen sanoi.

Ruotsin pääministeri Kristersson kiitteli Bidenia tämän tuesta Ruotsille sen pitkään venyneellä Nato-matkalla. Hän kertoi myös tavanneensa pöydässä istuneita ihmisiä viime aikoina tiuhaan: Bidenin hän tapasi viimeksi viime viikolla, muut pohjoismaiset johtajat Vilnan Nato-kokouksessa ja nyt kaikki kerralla Helsingissä.

– OIen viime päivinä tavannut teitä enemmän kuin perhettäni. Pidän siitä paljon, Kristersson hauskuutti keskustelukumppaneitaan.

Bidenin ja Niinistön on tarkoitus pitää tiedotustilaisuus huippukokouksen päätteeksi kello 17.30.

Presidentit tapasivat aiemmin

Niinistö ja Biden tapasivat delegaatioiden kanssa ennen Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden yhteistä huippukokousta. Tapaaminen kesti lähes tunnin.

Presidentit kokoontuivat delegaatioidensa kanssa pöydän ääreen Presidentinlinnassa kättelyn jälkeen. Niinistön delegaatioon kuului muun muassa pääministeri Petteri Orpo (kok.) sekä Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala.

Niinistö toivotti Bidenin lämpimästi tervetulleeksi Suomeen.

– Kiitän teitä suuresti vahvasta tuestanne sinä aikana, kun Suomi astui uuteen aikaan turvallisuuspolitiikkansa kanssa, Niinistö jatkoi.

Niinistö myös kiitteli tapaa, jolla Biden Vilnassa pitämässään puheessa loi yhtenäisyyttä Naton jäsenten välille.

Biden puolestaan muisteli sitä, kun Niinistö Washingtonin-vierailullaan maaliskuussa kysyi, tukisiko Yhdysvallat Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Minulla meni ehkä kolme sekuntia sanoa "kyllä", Biden sanoi.

Biden myös toisti jo aiemmin sanomansa viestin siitä, että hänen mielestään Nato on nyt vahvempi kuin koskaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapui Suomeen myöhään eilen illalla.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapui Suomeen myöhään eilen illalla.
Kuva: KIMMO BRANDT

Pian kaikki Pohjoismaat Natossa

Biden saapui Suomeen eilen illalla suoraan Vilnasta.

Kaikki Pohjoismaat Ruotsia lukuun ottamatta ovat Naton jäseniä. Ruotsinkin jäsenyysprosessi nytkähti eteenpäin tällä viikolla, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan lupasi Vilnan huippukokouksen alla Turkin ratifioivan Ruotsin jäsenyyden.

Suomen, muiden Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen päämiehet vahvistivat uudelleen maiden vahvan kumppanuuden ja tiivistyvän yhteistyön.

He linjasivat, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet vahvistavat entisestään Pohjoismaiden kykyä edistää kaikkien Naton liittolaisten turvallisuutta.

Helsingissä torstaina pidetyn huippukokouksen annista kertoo presidentin kanslia tiedotteessa. Sen mukaan maat lupasivat jatkaa tukeaan Ukrainalle niin kauan kuin se on tarpeen.

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi Ylen erikoislähetyksessä, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailu ja huippukokous Pohjoismaiden johtajien kanssa on enemmän perhetapaaminen kuin aito neuvottelu.

Valtosen mukaan Bidenin ja Suomen presidentti Sauli Niinistön kahdenvälistä tapaamista dominoivat turvallisuus- ja puolustusaiheet. Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin nytkähtäminen eteenpäin on ollut tärkeä aihe, kuten myös jatkuva tuki Ukrainalle.

Suomea arvostetaan Natossa Valtosen mukaan erittäin paljon oman vahvan maanpuolustuskyvyn ja -halun vuoksi.

Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokous järjestettiin viimeksi Washingtonissa vuonna 2016, jolloin Yhdysvaltojen presidenttinä oli Barack Obama.

Biden on vieraillut Suomessa viimeksi vuonna 2011, tuolloin varapresidentin roolissa.

Ihmiset kokoontuivat katujen varsille seuraamaan Joe Bidenin vierailua.
Ihmiset kokoontuivat katujen varsille seuraamaan Joe Bidenin vierailua.
Kuva: Matti Posio

Juttua päivitetään.