Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa tar­jot­tu oudon ha­jui­nen jau­he­li­ha­keit­to tut­ki­taan la­bo­ra­to­rios­sa

ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Nii­nis­tö: Tilanne Ve­nä­jäl­lä on vakava – EU:n so­vit­ta­va yh­tei­ses­tä lin­jas­ta

Presidentti Sauli Niinistö otti kantaa Venäjän tapahtumiin Twitterissä. Arkistokuva.
Presidentti Sauli Niinistö otti kantaa Venäjän tapahtumiin Twitterissä. Arkistokuva.
Kuva: Matti Porre

Presidentti Sauli Niinistö otti lauantaina illalla kantaa Venäjän tilanteeseen ja oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemiseen. Niinistö kirjoittaa tviitissään, että tilanne Venäjällä on vakava ja että EU:n ulkoministerien on saatava aikaiseksi yhteinen toimintalinja kokouksessaan maanantaina.

Aiemmin tilanteen oli tuominnut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), joka sanoi ulkoministeriön välittämässä lausunnossa, ettei Navalnyin puolison Julija Navalnajan kiinniottoa voi hyväksyä. Navalnaja päästettiin myöhemmin lauantaina vapaaksi.

Haaviston mukaan myös toimittajien turvallisuus ja työolot on taattava. Yleisradion Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen joutui mellakkapoliisin pamputtamaksi seuratessaan Navalnyin tukimielenosoitusta Moskovassa. Mikkonen ei saanut vammoja, mutta tilanne tallentui Yleisradion kuvamateriaaliin.

Moskovassa on tänään ollut liikkeellä noin 20 000 mielenosoittajaa.
Moskovassa on tänään ollut liikkeellä noin 20 000 mielenosoittajaa.
Kuva: MAXIM SHIPENKOV

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell oli myös huolissaan Venäjän kovista otteista mielenosoittajia vastaan. Hän tuomitsi tviitissään laajamittaiset mielenosoittajien kiinniotot, suhteettoman voimankäytön sekä netti- ja puhelinyhteyksien katkomisen.

– Seuraan tilanteen kehittymistä Venäjällä huolestuneena. Keskustelemme maanantaina seuraavista askeleista EU:n ulkoministerien kesken, Borrell totesi.

Yli 3000 otettu kiinni

Navalnyia tukevissa mielenosoituksissa oli lauantai-iltaan mennessä otettu kiinni jo yli 3 000 ihmistä, kertoi mielenosoituksia seuraava, demokratia-aktivistien ylläpitämä OVD Info.

Silminnäkijöiden mukaan Moskovassa mielenosoittajien ja poliisin välillä oli yhteenottoja. Poliisi hajotti mielenosoitusta kovin ottein pamputtaen osanottajia, ja mielenosoittajat vastasivat heittelemällä lumipalloja. Osa mielenosoittajista marssi moskovalaisen vankilan luo, jossa Navalnyi on vangittuna, vaatimaan tämän vapauttamista.

-

Uutistoimisto AFP:n toimittajat arvioivat, että Moskovassa liikkeellä oli noin 20 000 mielenosoittajaa ja Pietarissa 10 000. Tämän kokoluokan mielenosoituksia on nähty Venäjällä viimeksi vuonna 2019, kun Navalnyi kannusti ihmisiä marssimaan vapaiden vaalien puolesta.

Poliisi oli jo ennen mielenosoitusta ottanut kiinni monia Navalnyin tukijoita, muun muassa tämän lehdistöedustajia.

Osa mielenosoittajista heilutteli marssiessaan vessaharjoja. Vessaharja on symboli Navalnyin aiemmin tällä viikolla julkaisemalle videolle, jossa esiteltiin presidentti Vladimir Putinin väitettyä ökyasuntoa. Asunnossa oli muun muassa esillä lähes 680 euron hintainen vessaharja, kertoo Moscow Times.


Päivitetty kiinniotettujen määrä kello 23.03.