Nii­nis­tö hy­väk­syi Rinteen eron­pyyn­nön, Sanna Marin ja Antti Lindt­man val­mii­na pää­mi­nis­te­rin teh­tä­vään – Nii­nis­tö kuvaili hal­li­tuk­sen aikaa "ly­hyek­si, mutta hyvin hek­ti­sek­si"

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti hallituksen eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle kello 12.30, presidentin kansliasta kerrotaan.

Pääministeri Antti Rinne jätti eronpyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemessä. Antti Rinne on matkalla jättämään eronpyynnön presidentille.
Pääministeri Antti Rinne jätti eronpyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemessä.
Pääministeri Antti Rinne jätti eronpyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemessä.
Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti hallituksen eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tiistaina noin kello 12.30. Rinteen hallitus toimi noin puoli vuotta.

Eronpyynnön vastaanotettuaan Niinistö kiitti Rinnettä hyvin sujuneesta yhteistyön kaudesta. Niinistö kuvaili yhteistyön aikaa "lyhyeksi, mutta hyvin hektiseksi". 

Samalla Niinistö pyysi, että nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Rinne puhui erostaan medialle Valtioneuvoston linnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Keskusta yksilöi tänään sen, miten epäluottamus heidän mielestään ilmeni. Kun sain siihen vastauksen, niin jouduin tekemään omat johtopäätökseni, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan päätöksessä ensiarvoisen tärkeää oli se, että laadittua hallitusohjelmaa viedään eteenpäin normaaliin tapaan.

– On sivuseikka, kuka johtaa pääministerinä tätä kollektiivia. Päädyin siihen, että jos minun roolini pääministerinä vaarantaa hallitusohjelman ajamisen, niin väistyn syrjään.

Iltalehden tietojen mukaan SDP on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluehallituksen kokouksessa ensi viikolla. Päivämäärä on todennäköisesti 12. joulukuuta. IL:n mukaan pääministerin paikasta olisivat kiinnostuneita Sanna Marin ja Antti Lindtman

Pääministerispekulaatioissa mukana oleva SDP:n Ville Skinnari ilmoitti Twitterissä palaavansa Washingtonista Suomeen nopeutetulla aikataululla keskiviikkona iltapäivällä. Samassa Skinnari antoi tukensa Marinin valinnalle uudeksi pääministeriksi.

– Olemme toimineet tiiminä vastaavissa tilanteissa aiemminkin, Skinnari kirjoitti.

Helsingin Sanomat nosti myös oululaisen eurooppaministerin Tytti Tuppuraisen yhdeksi pääministeriehdokkaaksi.

Antti Rinne on matkalla jättämään eronpyynnön presidentille.
Antti Rinne on matkalla jättämään eronpyynnön presidentille.

Lindtman sanoi toimittajille, että SDP tavoittelee nykyisen hallituspohjan jatkoa "kaikissa oloissa". Puolue ei ole vielä valinnut hallitustunnustelijaa. Rinne vahvisti tiedotustilaisuudessaan hallituspuolueiden olevan tyytyväisiä nykyiseen hallituspohjaan.

Rinne jatkaa SDP:n puheenjohtajana, vaikka luopui pääministerin tehtävästään. Rinne kertoi puolueen valitsevan uuden puheenjohtajan puoluekokouksessa kesällä 2020.

– Olen varmasti tukena tulevalle pääministerille, että kaikki asiat kulkisivat eteenpäin hallitusohjelmassa viitoitetulla linjalla, Rinne sanoi.

Ennen pääministeriehdokkaan valintaa vuorossa ovat SDP:n johtamat hallitustunnustelut. Iltalehden tietojen mukaan hallitustunnusteluja vetäisi Marin. Marin palasi poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen Brysselistä Suomeen jo tänä aamuna. Marinin oli EU:n puheenjohtajamaan edustajana tarkoitus vetää televiestintäneuvoston kokousta Brysselissä.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan Rinne ja SDP tekivät varmasti Suomen kannalta oikean ratkaisun.

Rinne vaikutti tiedotustilaisuudessa jopa liikuttuneelta.

– En ole liikuttunut millään tavalla. Minulla on vähän flunssaa, joten sen takia saatan hieman kuulostaa ja näyttää siltä, Rinne naurahti.

Alunperin suunnitelmissa ollut välikysymyksen käsittely jäi tiistain tapahtumien seurauksena pois ohjelmasta. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoi eduskunnassa pitämässä tiedotustilaisuudessaan, että kysymykseen palataan myöhemmin.

– Koska kysymys on jätetty, niin se tullaan kuittamaan aikanaan täysistunnossa, Vanhanen kertoi.

Vanhanen korosti, että elämä eduskunnassa jatkuu normaalisti myös hallitusneuvottelujen aikana.

Nimittää SDP pääministeriksi kenet tahansa, se ei Vanhasen mukaan ole ongelma muille hallituspuolueille.

– Viime päivien tapahtumat ovat hyvin poikkeuksellisia. Politiikassa on kuitenkin pääsääntönä se, että kukin ryhmä valitsee oman johtonsa ja omat edustajansa. Uskon, että tätä pääsääntöä noudatetaan ja kunnioitetaan myös tässä uudessa tilanteessa.

Lue myös: Analyysi: Antti Rinteen alamäki ei alkanut Postista – se oli vasta viimeinen niitti jo käynnissä olleeseen luisuun

Tuleeko Sanna Marinista Suomen seuraava pääministeri? Lensi Brysselistä Suomeen ja sanoi olevansa käytettävissä