Never Grow Oldiin pääsee jälleen muu­ten­kin kuin muis­tois­sa – Mikko Huo­vi­sen har­ras­tus avaa vir­tuaa­li­ses­ti koronan sul­ke­mia pubeja ja he­rät­tää henkiin pu­ret­tu­ja baa­ri­ti­lo­ja

Oulu
Mikko Huovinen puki päähänsä 3D-silmikon, jonka avulla voi vierailla hänen luomissaan virtuaalibaareissa. Virtuaalisessa Never Grow Oldissa kävijä voi halutessaan marssia myös tiskin taakse.
-

Kapakoissa ei korona-aikana hilluta tai nautiskella sivistyneemminkään. Oululainen Mikko Huovinen päätti tarjota tilanteeseen virtuaalista helpotusta.

Reilu viikko sitten julkaistiin Huovisen luomia 3D-malleja joukosta oululaisia baareja.

– Päätin pistää mallit nyt linjoille, kun viime aikoina on ollut tämä koronan ihanuus ja sulkutilat, eivätkä ihmiset pääse lempipubei­hinsa, Huovinen sanoo.

Hän kertoo olleensa yhteydessä mallintamiensa baarien pitäjiin, jotka ovat ehtineet järjestää virtuaalitiloissa jo pari tapahtumaakin.

– Tämä on hetkeen sopiva ajatus. On tällaisia sosiaalisia tiloja edes virtuaalisessa muodossa, Huovinen pohtii.

Neverin paluu

Baarimalleja on yhteensä seitsemän. Niistä viisi on oululaisia, yksi iiläinen ja yksi helsinkiläinen.

Mozillan Hubs-palvelussa toimivissa malleissa voi liikkua peleistä tutulla tavalla ja tavata virtuaalisesti muita paikalle osuneita. Tiloissa voi olla samanaikaisesti 25 henkilöä, jotka voivat kommunikoida ääneen tai tekstichatilla.

Sisäänpääsy- tai narikkamaksua virtuaalikapakkaan ei ole. Palvelu on kävijöille maksuton, ja se toimii eri laitteissa puhelimista tabletteihin, tietokoneisiin ja VR-silmikoihin. Käyttäjän ei tarvitse asentaa erillistä sovellusta tai tehdä käyttäjätiliä.

Kun korona kerran hellittää, voivat ihmiset laittautua jälleen mallin fyysisiin vastineisiin, mutta ei kaikkiin.

– Sekin on yksi aspekti tässä, että ihmiset pääsevät myös baareihin, joita ei enää ole, Huovinen taustoittaa projektiaan.

Rakennusta, jossa Snooker Time Kauppurienkadulla aikoinaan sijaitsi, ei enää edes ole. Valkealinnan talossa ollut Never Grow Old lopetti toimintansa jo vuosia sitten. Molemmat elävät nyt kuitenkin muistojen lisäksi 3D-malleina.

Voisi sanoa, että Huovinen on tallentanut ja palauttanut virtuaalimuodossa eloon osan oululaisen kaupunkikulttuurin historiaa.

Lisäksi ainakin Never Grow Oldin tapauksessa moni virtuaalikävijä voi kokea myös jotain aivan uutta, vaikka baarissa olisi sen toimiessa vieraillut.

3D-Neverissä voi halutessaan marssia ilkamoimaan myös tiskin taakse.

Vanha tekniikka

Mikko Huovinen on luonut tilat fotogrammetria-tekniikalla, jota hän kertoo harrastaneensa kymmenisen vuotta.

– Olen kaikenlaisia ympäristöjä käynyt tällä tyylillä omaksi huvikseni digitoimassa. Myös näitä baaritiloja on jostain syystä kertynyt.

Huovinen kertoo, että yhden tilan mallintaminen vaatii satoja tai jopa tuhansia valokuvia, joista tietokoneohjelma tekee automaattisesti 3D-malleja.

Fotogrammetria ei ole kuitenkaan uusi innovaatio. Se keksittiin suunnilleen samoihin aikoihin kuin valokuvaus. Fotogrammetrian nimelläkin tekniikkaa puhuteltiin ensimmäisen kerran jo 1860-luvulla.

Sen ensimmäisiä ja tunnetuimpia käyttötapoja on ollut erilaisten karttojen luominen. Esimerkiksi ilmakuvausten avulla on voitu tarkastella alueita kolmiulotteisesti topografisia karttoja varten.

Aiemmin sekä valokuvaus että kuvien käsittely olivat nykyistä kalliimpia ja vaivalloisempia. Digikamerat ja tietokoneet ovat tuoneet fotogrammetrian myös paremmin harrastajien ulottuville.

Mikko Huovinen kertoo ottavansa kuvansa tavallisella digikameralla, jossa on laajakulmalinssi. Käyttämänsä fotogrammetriaohjelman hän kertoo maksavan noin 150 euroa. Tarjolla on myös täysin ilmaisia ohjelmia.

– Ihan harrastusbudjeteissa tämän saa pysymään, Huovinen sanoo.

Huovisen luomiin virtuaalibaareihin pääsee klikkaamalla tässä.