Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­tie­tuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Neste suun­nit­te­lee Naan­ta­lin ja­los­ta­mon sul­ke­mis­ta ja so­peut­ta­mis­toi­mia Por­voos­sa, vaa­ka­lau­dal­la 470 työ­paik­kaa – näin paljon ja­los­ta­moi­den kautta tuodaan öljyä Suomeen

Nesteen mukaan kronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltävälle tasolle.

Neste työllistää Naantalin jalostamolla noin 350 henkilöä.
Neste työllistää Naantalin jalostamolla noin 350 henkilöä.
Kuva: Jari Laurikko

Neste suunnittelee jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa.

Yhtiö tutkii Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

Yhtiö perustelee sopeutustoimia sillä, että fossiilisten öljytuotteiden kysynnän arvioidaan vähenevän ja uusiutuvien energiaratkaisujen osuuden kulutuksesta kasvavan seuraavien vuosien aikana. Nesteen mukaan kronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltävälle tasolle.

Neste pyrkii sopeuttamistoimilla varmistamaan Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn.

Suunnitellut muutokset eivät yhtiön mukaan vaikuta Suomen polttoainejakelun huoltovarmuuteen.

– Naantalin jalostamon lähiaikoina edessä olevat käyttö- ja kunnossapitoinvestoinnit eivät olisi järkeviä eivätkä kestäviä tilanteessa, jossa öljynjalostuksessa on globaalisti suurta ylikapasiteettia, kertoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker tiedotteessa.

Yhtiö aloittaa muutoksen yhteistoimintaneuvotteluilla henkilöstön edustajien kanssa Öljytuotteet-liiketoimintayksikössä ja sen tukitoiminnoissa Suomessa. Toteutuessaan suunnitelmat tarkoittavat enintään 470 työpaikan vähenemistä, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset.

Päätökset toteutettavista toimenpiteistä sekä työpaikkoihin liittyvistä ratkaisuista eri toiminnoissa, henkilöstöryhmissä ja paikkakunnilla tehdään yt-neuvotteluiden jälkeen. Suunnitelluilla toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Porvoossa ja Naantalissa jalostetaan 264 000 barrelia öljyä päivässä

Naantalin jalostamotoiminta keskittyy erikoistuotteisiin, kuten liuottimiin, bitumeihin ja pienmoottoribensiineihin. Neste työllistää Naantalin jalostamolla noin 350 henkilöä.

Raakaöljyn jalostuskapasiteetti on Naantalissa noin 58 000 barrelia päivässä ja tuotanto noin 3 miljoonaa tonnia vuodessa.

Naantalissa sijaitsee satama ja jakeluterminaali. Öljysatama on liikennemäärältään Suomen viidenneksi suurin satama. Siellä käy vuosittain noin 350 alusta, ja sen kautta kuljetetaan noin neljä miljoonaa tonnia öljyä ja öljytuotteita vuodessa.

Porvoossa raakaöljyn jalostuskapasiteetti on noin 10,5 miljoonaa tonnia vuodessa eli 206 000 barrelia päivässä. Sen kokonaistuotantokapasiteetti on yhteensä noin 13,5 miljoonaa tonnia vuodessa.

Porvoossa on yhteensä neljä tuotantolinjaa ja yli 40 tuotantoyksikköä. Porvoossa tuotetaan uusiutuvaa Neste MY dieseliä.

Porvoossa raakaöljyn jalostuskapasiteetti on noin 10,5 miljoonaa tonnia vuodessa eli 206 000 barrelia päivässä.
Porvoossa raakaöljyn jalostuskapasiteetti on noin 10,5 miljoonaa tonnia vuodessa eli 206 000 barrelia päivässä.

Nesteen jalostamolla Porvoossa työskentelee noin 1 150 henkilöä.

Yhteensä Nesteen raakaöljyn jalostuskapasiteetti on Suomessa noin 14 miljoonaa tonnia vuodessa.​

Neste kertoo tavoitteekseen saavuttaa hiilineutraali tuotanto vuoteen 2035 mennessä.

Vuonna 2019 Nesteen liikevaihto oli 15,8 miljardia euroa.

Pro: Henkilöstölle taattava kattava muutosturvaohjelma

Ammattiliitto Pro edellyttää Naantalin jalostamon henkilöstölle kattavaa muutosturvaa, liiton maanantaisessa tiedotteessa kerrotaan.

– Pro edellyttää, että Nesteen muutosturvaohjelma, joka rakennetaan yhdessä henkilöstön kanssa, on mahdollisimman kattava, puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa.

Malisen mukaan on tärkeää, että uudelleenjärjestely toteutetaan tehokkaasti ja yhteistoiminnassa niin, että sillä varmistetaan Nesteen kilpailukyky ja markkina-aseman kasvu.

Liiton kemian sopimusalavastaava Taru Reinikainen vaatii tiedotteessa Nestettä panostamaan henkilöstön kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen.

– Nesteen tulee nyt panostaa henkilöstön kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen, jotta heistä mahdollisimman moni voidaan sijoittaa Nesteen sisällä uusiin tehtäviin esimerkiksi uusiutuvien polttoaineiden parissa.

Päivitetty 14.9. kello 12.53: Lisätty ammattiliitto Pron kannanotto.