Pääkirjoitus: Mainio uutinen Suomen pel­loil­ta – hyvät sa­to­nä­ky­mät li­sää­vät huol­to­var­muut­ta

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Neste lo­pet­taa ve­nä­läi­sen raa­ka­öl­jyn käytön hei­nä­kuus­sa – "Emme ole os­ta­neet ve­nä­läis­tä raa­ka­öl­jyä spot-mark­ki­noil­ta sodan al­ka­mi­sen jäl­keen"

Nesteen vertailukelpoinen käyttökate parani tuntuvasti tammi-maaliskuussa.

Helsinki
Neste jalostaa polttoaineita Porvoossa. Arkistokuva.
Neste jalostaa polttoaineita Porvoossa. Arkistokuva.
Kuva: Kerkko Konola

Öljynjalostusyhtiö Neste aikoo lopettaa venäläisen raakaöljyn käytön, kun viimeiset hankintasopimukset päättyvät ensi kesänä.

Toimitusjohtaja Peter Vanackerin mukaan Nesteellä ollaan järkyttyneitä ja huolissaan Ukrainan sodasta, ja yhtiö tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen.

– Olemme korvanneet venäläisen raakaöljyn pääosin muilla raakaöljyillä, ja jäljellä olevat venäläisen raakaöljyn hankintasopimuksemme päättyvät heinäkuussa, Vanacker kertoo Nesteen osavuosikatsaustiedotteessa.

– Emme ole ostaneet venäläistä raakaöljyä spot-markkinoilta sodan alkamisen jälkeen emmekä tee uusia toimitussopimuksia venäläisestä raakaöljystä tai fossiilisista raaka-aineista. Työntekijämme ovat tehneet erinomaista työtä venäläisen raakaöljyn korvaamisessa turvallisesti muilla laaduilla, Vanacker jatkoi.

Neste julkisti perjantaina yhtiön ensimmäisen vuosineljänneksen tulostiedot. Nesteen vertailukelpoinen käyttökate oli tammi-maaliskuussa 578 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 429 miljoonaa euroa.

Neste kertoo korvanneensa vertailukelpoisen liikevoiton vertailukelpoisella käyttökatteella yhtiön pääasiallisena kannattavuuden mittarina tämän vuoden alusta alkaen, koska se kuvastaa yhtiön mielestä paremmin liiketoiminnan suorituskykyä tällä hetkellä.

"Vahva tulos myllerryksessä olevilla markkinoilla"

Vanackerin mukaan Nesteen taloudellinen tulos oli vahva ensimmäisellä neljänneksellä markkinoiden myllerryksestä huolimatta.

Nesteen tammi-maaliskuun liikevaihto oli 5,5 miljardia euroa, kun se vuosi sitten oli 3,1 miljardia euroa. Liikevaihdon raju kasvu johtui Nesteen mukaan markkina- ja myyntihintojen noususta sekä Yhdysvaltain dollarin vahvistumisesta.

Nesteen mukaan näkyvyys maailmantalouden kehitykseen on erittäin huono Ukrainan sodan ja edelleen jatkuvan koronapandemian vuoksi. Yhtiössä odotetaan hyvin suuren epävakauden jatkuvan öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla.