Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Jääkiekko: Kärpät otti viimein en­sim­mäi­sen kolmen pisteen voit­ton­sa

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Nel­jäs­sä kuu­kau­des­sa ei enää tehdä ih­mei­tä, siksi kes­kus­tan edessä voi siintää veret sei­saut­ta­va vaa­li­tap­pio

Keskustan kannatus on vajonnut niin alas, että nousu entisenlaisen mahtipuolueen asemaan näyttää jo menetetyltä mahdollisuudelta. Puolue on tehnyt strategisia valintoja ja taktisia tempauksia, joilla se on rajannut ulos mahdollista kannattajakuntaa.

Mielipidemittaus ei ole vaalitulos, mutta edellisissäkin voidaan tehdä kiinnostavaa historiaa. Torstaiaamuna tällainen hetki koettiin, kun Yleisradion Taloustutkimuksella teettämä mielipidetutkimus näytti keskustalle mittaushistorian huonoimman suosiolukeman, 9,0 prosenttia.

Kuukaudessa miinusta tuli lähes kaksi prosenttiyksikköä. Se ei mahdu virhemarginaaliin, eivätkä puolueen keskeiset hahmot pyrkineet rojahdusta edes kiistämään.

"Sysimustaksi" luonnehti lukemaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli. Puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko yritti kuitenkin nostattaa myös taistelutahtoa julistamalla, että "keskustaa lyödään joka puolelta".

Kiinnostavaa Saarikon kommenteissa oli, että hän ei nähnyt puolueen tai itsensä tehneen mitään virheitä vaan vain puolustaneen arvojaan. Hankalaa kuitenkin on, jos äänestäjät näkevät asian eri tavoin – tai eivät ylipäätään enää anna tukea keskustan arvoille.

Arvojen puolustamisen kulisseista viime aikojen toiminnan selittäjinä paljastuu kuitenkin uhkaavasti valunut suosio. Puolue on siksi nostanut hallituksessa profiiliaan jyrkillä linjauksilla, jotka ovat liittyneet esimerkiksi saamelaislakiin, luonnon ennallistamiseen ja viimeksi luonnonsuojelulakiin.

Rähinöintitahto kielii siitä, että puolueessa on alettu kokea kiusalliseksi mukana olo "punaviherhallituksessa". Puolueen yltä on siksi pyritty ravistelemaan sekä punaisuus että vihreys. Tämä  näyttää kuitenkin myös karkottaneen kannattajia.

Puolueen sisällä tuore mittaus kiihdyttää käymistilaa, sillä näillä numeroilla moni kansanedustaja jäisi valitsematta jatkoon.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.