-

Luut säi­lö­vät tietoa eläin­mu­seol­la

Katso video ahvenen täyttämisestä!

Katso video ahvenen täyttämisestä!

Tilaajille
Tilaajille

Piirroksessa on ahven ja toistakymmentä kalasta otettua mittaa. Oulun yliopiston eläinmuseon konservaattorin Jaakko Tauriaisen ottamat mitat ovat tarpeen, kun avannosta noussut ahven vaihe vaiheelta muuttuu tuoreesta täytetyksi.

– Tämä on asiakkaan itse pilkkimä, painoa oli kilo kolmesataa, Tauriainen kertoo ahvenesta, jonka nahkaa hän sovittelee lämmöneristelevystä veistellyn muotin päälle.

Ahven täyttyy Oulun eläinmuseon tiloissa, jossa pöydillä on iso kirjo erilaisia eläimiä. Nuolihaukka ei aivan ehtinyt valmistua Tietomaassa avattuun Eläinten jäljillä -näyttelyyn, mutta se pääsee esille, kun näyttely palaa Luupin uudisrakennukseen.

– Jonkin verran täyttöjä tehdään asiakkaille, mutta rajoitetusti, eläinmuseon johtaja, professori Jouni Aspi kertoo ahvenesta.

– Vain murto-osa täytetään, tutkimusteknikko Tuula Pudas kertoo puolestaan museon omiin tarpeisiin tulevista näytteistä.

Suurimmasta osasta museolle toimitetuista eläimistä Pudas kertoo otettavan talteen vain osia, esimerkiksi siipi- ja kudosnäytteitä tai luita.

Eläimen onnistunut täyttäminen edellyttää monien mittojen ottamista.
Eläimen onnistunut täyttäminen edellyttää monien mittojen ottamista.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Oulun yliopiston eläinmuseon johtaja Jouni Aspi (vas.) ja konservaattori Jaakko Tauriainen kertovat museolle toimitettujen eläinten olevan tutkimukselle tärkeitä. Kuvan ilves on asiakastyö.
Oulun yliopiston eläinmuseon johtaja Jouni Aspi (vas.)

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.