Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Näyt­tä­vä täh­den­len­to­par­vi räiskyy yö­tai­vaal­la tu­le­va­na vii­kon­lop­pu­na – taivas on riit­tä­vän pimeä vain Oulun ete­lä­puo­lel­la

Tähdenlentoja talvisella yötaivaalla maaliskuussa.
Tähdenlentoja talvisella yötaivaalla maaliskuussa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Perseidien tähdenlentoparvi näkyy jälleen yötaivaalla. Paras havaintoaika alkaa 10. elokuuta ja päättyy 14. elokuuta.

Erityisen hyvä bongausaika on tulevana lauantaina eli 13. elokuuta aamuyöllä, tiedottaa Suomen tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry. Tähdenlentoja nähdäkseen katse kannattaa suunnata koillisen ja idän välille taivaalle.

Perjantaille sattuva täysikuu häiritsee kirkkaudellaan tähdenlentojen havaitsemista. Kuu on kuitenkin matalalla, joten kirkkaimmat meteorit pitäisi pystyä havaitsemaan. Perseideistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana ja jotkut niistä voivat olla väriltään punertavia.

Koska pohjoisessa yötaivas on valoisa ilman kuun vaikutustakin, näkyvät perseidit vain Oulun eteläpuolella.

Perseidien parveen kuuluvia tähdenlentoja on näkynyt harvakseltaan taivaalla jo heinäkuun puolivälistä alkaen, ja niitä voi havaita vielä muutaman viikon ajan aktiivisimman ajan jälkeenkin.

Ei lentäviä tähtiä, vaan meteoreja

Perseidit ovat meteoriparvi, joka tulee Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Parvi rakentuu komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään auringon ympäri.

Maapallon radan kulkiessa läheltä tällaista pölyvanaa, komeettapöly kuumenee ja hehkuu maapallon ilmakehässä ja aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana taivaalla voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja. Maahan asti tippuvia isompia meteoreja perseideihin ei kuitenkaan yleensä kuulu.

Perseidit ja muut yleisesti tunnetut meteoriparvet aiheuttavat tähdenlentoja vuosittain suunnilleen samaan aikaan. Satunnaisia, mihinkään parveen kuulumattomia tähdenlentoja voi nähdä ympäri vuoden.