Historia: Näin eteni Oulun tu­hoi­sin kau­pun­ki­pa­lo tasan 200 vuotta sitten

Vanhat kuvat: Kesäkuu Oulussa 20 vuotta sitten – Au­to­to­rin py­sä­köin­ti­alueel­le suun­ni­tel­tiin elo­ku­va­kes­kus­ta, täl­lai­sia olivat te­ras­sit

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Na­val­nyin eh­dol­li­nen tuomio muuttui eh­dot­to­mak­si, joutuu 2,5 vuo­dek­si van­ki­lei­ril­le

Oppositiopoliitikon mukaan hänet vangitsemalla Venäjän johto haluaa "pelotella miljoonia". Kaiken takana on "Vladimir Kalsarimyrkyttäjä" eli presidentti Putin, Navalnyi sanoi.

Helsinki/Moskova
Koska Navalnyi on aiemmin istunut kotiarestissa vuoden, jää vankeusaikaa käytännössä jäljelle kaksi ja puoli vuotta.
Koska Navalnyi on aiemmin istunut kotiarestissa vuoden, jää vankeusaikaa käytännössä jäljelle kaksi ja puoli vuotta.
Kuva: Risto Aalto

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin ehdollinen vankeustuomio muutettiin tiistaina ehdottomaksi. Tuomio suoritetaan vankileirillä.

Syyttäjä vaati Navalnyin aiemman 3,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion muuttamista ehdottomaksi. Koska Navalnyi on aiemmin istunut kotiarestissa vuoden, jää vankeusaikaa käytännössä jäljelle kaksi ja puoli vuotta.

Moskovassa järjestetyssä oikeudenkäynnissä kuultiin Navalnyin voimakas puheenvuoro häneen kohdistuneen ajojahdin todellisista syistä. Navalnyin mukaan kaiken takana oli vihainen mies bunkkerissaan, presidentti Vladimir Putin, jota Navalnyi oli loukannut jäämällä henkiin.

– Ja sitten tein vielä vakavamman rikoksen: en juossut karkuun ja piileskellyt, Navalnyi sanoi.

Hän kutsui Putinia "Vladimir Kalsarimyrkyttäjäksi" viitaten monien Venäjän tsaarien saamiin historiallisiin lisänimiin. Navalnyi onnistui joulukuussa huijaamaan puhelimessa venäläisagentin kertomaan, että Novitshok-myrkkyä oli laitettu Navalnyin alushousuihin.

Navalnyi päätti puheensa oikeudessa toteamalla, ettei tunnusta tuomioistuinta, ja vaatii siksi päästä heti vapaaksi.

Rikosseuraamusviraston mukaan Navalnyi oli rikkonut toistuvasti tuomion ehtoa ilmoittautumisesta viranomaisille.

Navalnyin puolustus kiisti syytteet muun muassa korostamalla, että Navalnyi oli ollut koomassa ja sairaalahoidossa Saksassa. Lisäksi hänen olinpaikkansa oli, päinvastaisista väitteistä huolimatta, ollut koko ajan hyvin Venäjän viranomaisten tiedossa.

Kremlin mukaan Putinia ei kiinnosta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT on todennut Navalnyin alkuperäisen, vuonna 2014 saaman kavallustuomion "mielivaltaiseksi ja kohtuuttomaksi".

Navalnyin mukaan oikeudenkäynnillä halutaan pelotella kaikkia Putinin vastustajia.

– He panevat yhden henkilön telkien taakse pelotellakseen miljoonia, Navalnyi sanoi.

Hän kuitenkin lisäsi toivovansa, etteivät venäläiset pelkäisi, koska koko kansaa ei voi Navalnyin tavoin vangita.

– Tämä (oikeudenkäynti) ei ole vahvuuden vaan heikkouden osoitus, Navalnyi sanoi.

EU:n ulkopoliittista edustajaa Josep Borrellia odotetaan Moskovaan loppuviikosta. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde tapasi ulkoministeri Sergei Lavrovin jo tiistaina Moskovassa ja vaati Navalnyin vapauttamista.

Ulkomaisten diplomaattien läsnäolo ärsytti

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova puolestaan arvosteli ulkomaisten diplomaattien läsnäoloa Navalnyin oikeudenkäynnissä. Zaharovan mukaan kyseessä on painostusyritys ja sekaantuminen Venäjän sisäisiin asioihin.

Tuomioistuin vahvisti uutistoimisto Interfaxille, että paikalla oli diplomaatteja muun muassa Yhdysvalloista, Britanniasta, Ruotsista, Norjasta ja EU:sta.

Navalnyi otettiin kiinni, kun hän palasi viime kuun puolivälissä Venäjälle Saksasta, missä hän toipui kuukausia myrkytyksestä. Navalnyin mukaan myrkytyksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet syytökset.

Tuomioistuimen lähitienoot Moskovassa oli eristetty jo hyvissä ajoin ennen oikeudenkäynnin alkua, ja kaduilla oli runsain määrin mellakkavarusteisia poliiseja. Kansalaisjärjestö OVD-infon mukaan poliisit pidättivät päivän aikana yli 300 ihmistä, joukossa myös joitakin toimittajia.