Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Naton so­ta­lai­va ase­mis­sa Itä­me­rel­lä Ruotsin ete­lä­puo­lel­la – Naton mukaan se on tark­kai­le­mas­sa alueen ti­lan­net­ta

Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö kertoi maanantaina, että venäläiset maihinnousualukset olivat poistumassa alueelta.

Helsinki/Tukholma
Nato-maa Hollannin maihinnousualus HNLMS Rotterdam on asettunut Itämerellä Ruotsin läheisyyteen. Kuva vuodelta 2016.
Nato-maa Hollannin maihinnousualus HNLMS Rotterdam on asettunut Itämerellä Ruotsin läheisyyteen. Kuva vuodelta 2016.
Kuva: Kees Torn/Wikipedia

Sotilasliitto Naton sotalaiva on asemoitu Itämerelle Ruotsin eteläpuolella, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet. Nato on vahvistanut asian lehdelle.

Naton edustajan mukaan laiva on tarkkailemassa tilannetta alueella ja kyseessä on suunniteltu sijoitus.

– Olemme siellä osoittamassa läsnäoloa ja solidaarisuutta koko liittouman kanssa, Naton edustaja sanoi.

Aftonbladetin mukaan hollantilainen HNLMS Rotterdam liikennöi Juutinrauman läpi lauantaina. Meriliikennettä seuraavan MarineTrafficin mukaan se on pysynyt merialueella viikonlopun yli.

Laiva liikkui sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön ajan Tanskan Bornholmin saaren eteläpuolella. Tänään varhaisaamulla se oli liikkunut Bornholmin ohi itään.

HNLMS Rotterdam on Naton nopean toiminnan joukkojen laivaosaston lippulaiva, joka on rakennettu helikopterioperaatioita ja maihinnousualusten telakointia varten.

– Nopean toiminnan joukot ovat aina käytettävissä puolustustehtävien suorittamiseen harjoituksista tehtäviin, Naton tiedottaja kertoi ruotsalaislehdelle.

Turvallisuustilanne Itämeren alueella kiristyi viime viikolla entisestään, kun kolme venäläistä maihinnousualusta lipui Itämerelle. Ruotsin puolustusvoimat on tämän jälkeen lähettänyt lisää kalustoa ja sotilaita muun muassa Oskarshamniin Etelä-Ruotsissa sekä Gotlannin saarella. Oskarshamnissa on tärkeä satama, josta on lauttayhteys Gotlantiin.

Ruotsi on lisännyt joukkojaan Gotlannissa muutamien viime päivien aikana. Rynnäkköpanssari liikkui Gotlannissa rantatiellä.
Ruotsi on lisännyt joukkojaan Gotlannissa muutamien viime päivien aikana. Rynnäkköpanssari liikkui Gotlannissa rantatiellä.
Kuva: Karl Melander

Tilanteessa nähtiin tuore käänne, kun tänään maanantaina uutisoitiin Venäjän laivaston maihinnousualuksien olevan poistumassa alueelta.

Asiasta kertoi Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö Michael Claesson Ruotsin radiolle. Hänen mukaansa alukset liikkuvat nyt lännen ja luoteen suuntaan.

Claessonin mukaan ei ole mitenkään poikkeuksellista, että Venäjä Itämeren rantavaltiona liikuttelee sotalaivojaan alueella.

Ruotsia kohtaan ei Claessonin mukaan juuri nyt kohdistu mitään akuuttia uhkaa, vaan turvallisuustilanne Itämeren alueella on huonontunut pidemmän aikaa.

Useat länsimaat ja Venäjä neuvottelivat viime viikolla Ukrainasta sekä Euroopan turvallisuustilanteesta useissa eri kokoonpanoissa, mutta diplomaattiset keskustelut päätyivät tuloksettomina.

Venäjä on keskittänyt arviolta noin 100 000 sotilasta Ukrainan rajojen tuntumaan sekä toistanut haluavansa sitovan lupauksen siitä, ettei Nato laajene enää itään.