Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Opis­ke­lu­pai­kan kärk­ky­mi­ses­tä on tullut erään­lais­ta peliä – moni las­kel­moi vii­mei­seen asti, uhraako en­si­ker­ta­lai­suu­ten­sa ot­ta­mal­la tar­jo­tun paikan vastaan

Korkeakoulujen todistusvalinnan pisterajat ovat nousseet, kun hakijat ovat korottaneet arvosanojaan. Ensikertalaiskiintiö lisää vaikeuskerrointa: kannattaa miettiä, ottaako vastaan paikan muualta kuin ykköskohteestaan vai yrittääkö ensi vuonna uudelleen. Tuhannet varasijoilla olevat seuraavat nyt päivittyvistä tilastoista viimeisiä paikkoja, jotka vapautuvat 2. elokuuta.

Vipunen on opetushallinnon tilastopalvelu, josta voi seurata paikkojen vastaanottamista lähes reaaliajassa. Sieltä näkee myös esimerkiksi sukupuoli- ja ikäjakauman.
Vipunen on opetushallinnon tilastopalvelu, josta voi seurata paikkojen vastaanottamista lähes reaaliajassa. Sieltä näkee myös esimerkiksi sukupuoli- ja ikäjakauman.
Kuva: Marjo Oikarinen

Parhaat pärjäävät aina, mutta entä toiseksi parhaat? Tämä lausahdus norjalaisesta Lykkeland-televisiosarjasta tulee mieleen, kun seuraa opiskelupaikoista kamppailevia nuoria.

Norjassa myös toiseksi parhaiden pärjääminen oli ratkaisevaa, kun kansakunta rakensi öljyunelmaa. Kuinka paljon Suomeen mahtuu niitä parhaita, monen ällän ylioppilaita, jotka saavat valita opiskelupaikkansa ilman pääsykoetta? Taso nousee koko ajan, kun ylioppilastodistuksen arvosanoja saa korottaa niin monta kertaa kuin haluaa.

Tämä vaikuttaa jo pyrittäessä lukioon: pääsyraja nousee suurten kaupunkien lukioissa, joihin hakee myös ulkopaikkakuntalaisia. Esimerkiksi Turun ja Oulun kaupunkialueiden lukioihin ei päässyt tänä vuonna alle kahdeksan keskiarvolla. Ouluun liitetyissä kunnissa raja oli alempi.

Ensikertalaisuuskiintiö on tuonut lisämutkia korkeakouluhakuun. Kun pitäisi osata valita kerralla oikein, moni yrittää mieluummin seuraavana vuonna uudelleen kuin ottaa vastaan tarjotun paikan listallaan alemmasta hakukohteesta.

Suosituimmille aloille ei ole asiaa todistusvalinnassa ilman yhtään L:ää, suosituimpiin yliopistoihin ei monelle muullekaan alalle.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.