Rakentaminen: Ta­lo­teh­taan toi­mi­tus­joh­ta­ja ih­met­te­lee Oulun ahdasta kaa­voi­tus­ta

MM-kisat: Suvi Aherto on pais­ki­nut kaksi ja puoli vuotta hommia ko­ti­ki­so­jen on­nis­tu­mi­sen eteen

Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Hal­li­tus­puo­luei­den on pakko pro­fi­loi­tua ennen seu­raa­via vaaleja – monesta asiasta käydään syk­syl­lä kunnon tappelu

Kansalaiset eivät ole tyytyväisiä hallituspuolueiden politiikkaan. Hallituspuolueiden kannatus väheni yhteensä yli seitsemän prosenttiyksikköä kuntavaaleissa. Kuntavaalit eivät vaikuta hallituspohjaan tai -ohjelmaan, mutta ne ovat hallituksen puolivälin kannatusmittaus. Hallitus ajautunee kahakoihin, kun puolueiden on pakko profiloitua ennen seuraavia vaaleja, kirjoittaa talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat, Sanna Marin, Annika Saarikko, Jussi Halla-aho, Petteri Orpo ja Maria Ohisalo jännittivät kuntavaalien tulosta sunnuntai-iltana.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat, Sanna Marin, Annika Saarikko, Jussi Halla-aho, Petteri Orpo ja Maria Ohisalo jännittivät kuntavaalien tulosta sunnuntai-iltana.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Hallituksen punavihreille puolueille kuntavaalien lopputulos on karvas niellä. Suomi siirtyi kuntapolitiikassa oikealle. Kansalaiset eivät palkinneet hallitusta koronan torjumisesta ja velkarahalla tehdyistä tukitoimista yrityksille ja kunnille. Etenkin suurten kaupunkien asukkaat kammoksuvat eduskunnan käsittelyssä olevaa sote-esitystä ja puheita maakuntaverosta, jota hallitus valmistelee.

Kaupungeissa kärsitään eniten tapahtuma-alaa ja maahantuloa koskevista rajoituksista. Niiden pääarkkitehti ja tinkimätön puolustaja on sdp:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), jonka yli ei tunnu hallituksessa kukaan pystyvän kävelemään. Tinkimättömyys koronarajoituksista lienee yksi sdp:n tappioon johtaneista syistä.