Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Pääkirjoitus: Koulua ei saa uu­vut­taa uu­dis­tus­myl­lä­käl­lä

Muu­sik­ko Matti "Fredi" Sii­to­nen on kuollut 78-vuo­tiaa­na

Video: MTV

Muusikko Matti "Fredi" Siitonen, 78, on kuollut. Suru-uutisen vahvisti STT:lle Siitosen lähipiiri. Siitosen kuolemasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Matti Siitonen syntyi Mikkelissä 23. heinäkuuta 1942. Hän oli naimisissa entisen kokoomuksen poliitikon Eva-Riitta Siitosen kanssa.

Siitonen oli kahdesti Suomen edustajana euroviisuissa, vuosina 1967 ja 1976. Vuonna 1967 Siitosen laulu Varjoon, suojaan oli 12. Vuonna 1976 kappale Pump, pump oli 11:s.

Siitonen ei ollut vain laulaja, sillä hänen kynästään syntyi myös tunnettuja sävellyksiä. Yksi niistä on Avaa sydämesi mulle, jonka Siitonen myös lauloi itse. Kappaleen oli sanoittanut Vexi Salmi.

Lisäksi Siitonen sävelsi ja Salmi sanoitti Suomen vuoden 1979 euroviisujen kilpailukappaleen Katson sineen taivaan, jonka lauloi Katri Helena. Siitosen laulamia muita tunnettuja lauluja ovat muun muassa Pieni nukke ja Kolmatta linjaa takaisin.

Televisiota ja oopperaa

Siitosen musiikkiuran merkittävä vaihe oli reserviupseerikoulun kurssi numeroa 118, jossa olivat myös Ismo Sajakorpi, Georg Dolivo ja Ilkka Hemming. Kvartetti sai nimen Stone Faces, joka myöhemmin suomentui Kivikasvoiksi.

Kvartetti sai myös oman televisio-ohjelman, joka keräsi huikeita katsojalukuja aikanaan. Ryhmän musiikkia ja sketsejä yhdistänyt show ei kuitenkaan kaikkien mielestä istunut 1970-luvun hurmahenkisyyteen asti tiedostavaan ilmapiiriin.

– Kriitikothan haukkuivat meitä aina, Siitonen sanoi STT:n haastattelussa vuonna 2009.

Oopperan vuoro oli 1990-luvulla, jolloin Siitonen esiintyi Savonlinnan oopperajuhlilla Aulis Sallisen Palatsi-oopperan Käkenä.

– Tajusin kuinka kovaa hommaa oopperan tekeminen on. Että saa äänen kestämään ja niin edelleen. Eikä minulle kukaan siellä tullut kertaakaan sanomaan, että "mitä tuo iskelmä-Fredi täällä tekee", Siitonen sanoi.

Siitosen lapsista myös tytär Hanna-Riikka Siitonen teki uran näyttelijänä ja laulajana. Muun muassa Taikapeili-duossa laulanut Hanna-Riikka menehtyi vaikeaan sairauteen vuonna 2018.