Luitko jo tämän: Bus­si­kus­kit eivät aina pääse tau­ko­ti­loi­hin ves­saan, osa joutuu käymään tar­peil­laan met­säs­sä

koti-kaleva: Ihana jo­kai­se­na vuo­den­ai­ka­na – puu­ta­lo­yh­tiön ai­nut­laa­tui­suus hurmasi ou­lu­lais­per­heen

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­nen otet­ta­va vah­vem­min sään­te­lyn piiriin

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Muun muassa hir­vi­pas­si­tor­ne­ja on sor­tu­nut vää­rän­tyyp­pis­ten ruuvien vuoksi – Tukesin mukaan käyt­tö­tar­koi­tuk­sen il­moit­ta­mi­ses­sa puut­tei­ta, myös laatu vaih­te­lee

Irtokappaleittain myytävät ruuvit soveltuvat yleensä vain kuiviin sisätiloihin, mutta tätä ei useinkaan mainita rautakaupassa.

Ruuvien käyttötarkoitusta ei useinkaan ilmoiteta rautakaupoissa, minkä vuoksi kuluttajilla voi olla vaikea löytää oikea ruuvi eri käyttötarkoituksiin, Tukes tiedottaa.

Tukesille on ilmoitettu erilaisten rakenteiden sortumisesta vääränlaisten ruuvien vuoksi. Esimerkiksi hirvenmetsästyksen passitornit, varastoiksi rakennetut katokset ja rakennustöitä varten rakennetut telineet ovat sortuneet.

Tukes on nyt selvittänyt, millä tiedoilla ruuveja kuluttajille myydään rautakaupoissa.

Valvontakäynneillä havaittiin, että irtokappaleittain myytävien niin sanottujen kiloruuvien ilmastorasitusluokkaa tai tietoa ruuvien tuotehyväksynnästä ei esitetä hyllyllä riittävän selkeästi. Usein tieto puuttui kokonaan.

–  Näiden tietojen pitäisi olla aina riittävän hyvin esillä, jotta kuluttaja tai ammattilainen tietäisi, missä olosuhteissa ruuveja voi käyttää. Yleensä irtokappaleittain myytävät ruuvit ovat sähkösinkittyjä C1-ilmastorasitusluokan ruuveja, jotka on tarkoitettu vain kuiviin sisätiloihin, sanoo ylitarkastaja Petri Kulmala Tukesista.

Tukes kehottaa kuluttajaa erityiseen tarkkuuteen. Normaalisti talonrakentamisessa on mukana rakennesuunnittelija, joka mitoittaa rakenteet ja valitsee oikeantyyppiset ja -kokoiset ruuvit puuliitoksiin. Tukes suosittelee ammattilaisen ottamista mukaan myös muihin rakennusprojekteihin.

–  Myös niiden rakennusten, jotka eivät esimerkiksi kunnan tai kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan ole luvanvaraisia, on täytettävä maankäyttö- ja rakennuslain vaatimukset käyttöturvallisuuden osalta, Kulmala toteaa.

Valvonta paljasti myös puutteita laadussa

Tukes testasi ruuvena tänä vuonna myös Eurofins Expert Services -testauslaboratoriossa. Testeihin valittiin kuuden eri valmistajien tuotteita, ja näytteet hankittiin rautakaupoista. Kaikki tuotteet oli CE-merkitty joko harmonisoidun standardin tai eurooppalaisen teknisen arvioinnin (ETA) kautta.

Tuotteista testattiin ruuvien ulkomitat, myötömomentti, vetomurtokestävyys ja vääntömurtokestävyys.

Suurimmassa osassa ruuveista havaittiin puutteita, eivätkä ominaisuudet vastanneet niistä annettuja tietoja. Osa testatuista ruuveista ei ollut standardien mukaisia pituudeltaan, myötömomentilta tai vetomurtokestävyydeltään.

Tukes selvittää puutteita ruuvien maahantuojien ja jakelijoiden kanssa varmistaakseen että korjaavilla toimenpiteillä ruuvit vastaavat suoritustasoilmoituksessa esitettyjä arvoja.