Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

SSAB: Raa­hes­sa saatiin kai­vat­tu päätös: te­räs­teh­das jatkaa

Musta Mooses ja muut te­ki­jä­nai­set his­to­rias­ta – Maria Pet­ters­so­nin podcast on yl­lät­tä­vää ja kieh­to­vaa kuun­nel­ta­va

Maria Pettersson ja jännät naiset Yle Areena


Tiedätkö, kuka oli Musta Mooses, Sonja Kultanäppi tai Miamin Kokaiinikummitäti? Moni ei tiedä, sillä naisten rooli historiassa on ollut marginaalissa. Siksi nämä ja monet muut tekijänaiset ansaitsevat tulla esiin.

Esiintuomisesta on kiittäminen Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterssonia ja Historian jännät naiset -projektia, joka sai alkunsa viime vuonna Twitterissä. Ideana oli julkaista päivittäin jonkun vähemmän tunnetun mutta historiaan jääneen naisen tarina. Naisten tarinoista julkaistiin vasta myös kirja.

13-osainen podcastsarja Maria Pettersson ja jännät naiset on onnistunutta jatkumoa teemalle. Siinä näkökulmaa laajennetaan kiinnostavilla asiantuntijahaastatteluilla. Tuloksena on yllättävää, kiehtovaa ja sivistävää kuunneltavaa.

Ensimmäisessä jaksossa paneudutaan naispuolisiin ihmisoikeustaistelijoihin. Yksi heistä on hyväksikäytetty orja ja orjien pelastaja Harriet Tubman, joka sai lisänimen Musta Mooses ohjatessaan Mooseksen tavoin orjia vapauteen. 1800-luvun Yhdysvalloissa vaikuttanut Tubman ajoi myös naisten äänioikeutta.

Haastateltavana on ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed, joka kertoo muun muassa siitä, mikä saa ihmisoikeustaitelijan jatkamaan, vaikka kiitosta ei satelisi.

Eivät kaikki naiset suinkaan pyhimyksiä olleet. Toisessa jaksossa tavataan historian pahisnaisia, kuten venäläinen mestarivaras Sonja Kultanäppi ja kolumbialainen huumeparonitar, salakuljetuksen pioneeri.

Tarinat ovat huikeita, ja niistä voi päätellä ainakin sen, että jäädäkseen historiaan naisten on pitänyt ylittää miehiin nähden moninkertaisesti esteitä, murtaa ennakkoluuloja ja tehdä lannistumattomasti töitä asiansa eteen. Melkoisia supernaisia siis.