Ravintolat: Kok­ki­pu­la vaivaa Oulun ra­vin­to­loi­ta

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Baarit: Oulussa on puo­len­tu­si­naa cock­tail­baa­ria, mutta vain yhdessä se on pääasia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Mu­hok­sen ran­ta­ve­sis­sä si­ni­le­vää, Pa­pin­jär­vel­lä ja Ra­ja­hau­das­sa jär­vi­syy­hyä – Läm­sän­jär­vi edel­leen käyt­tö­kiel­los­sa veden pinnan nousun vuoksi

Oulun seudun ympäristötoimi otti uimavesinäytteet kahdeksalta EU-rannalta ja 32 muulta yleiseltä uimarannalta.

Lämsänjärven uimaranta ei ole toistaiseksi käytössä. Vedenpinta on rannalla liian korkealla, joten rannalla ei ole turvallista uida muun muassa veden alla olevien kivien ja kantojen vuoksi.
Lämsänjärven uimaranta ei ole toistaiseksi käytössä. Vedenpinta on rannalla liian korkealla, joten rannalla ei ole turvallista uida muun muassa veden alla olevien kivien ja kantojen vuoksi.
Kuva: Karppanen Joel

Oulun seudun ympäristötoimi on ottanut 25.-26.7.2022 uimavesinäytteet kaikilta virallisilta uimarannoilta.

Näytteet otettiin Oulun seudun alueella sijaitsevilta kahdeksalta EU-rannalta ja 32 muulta yleiseltä uimarannalta. Rantojen vedet täyttivät uimarantavedelle asetetut laatuvaatimukset indikaattoribakteerien osalta Haukiputaan Meriniemen uimarannan vettä lukuun ottamatta. Meriniemen uimarannalta otettiin uusintanäyte, jonka tulokset olivat hyvät.

Seuraavat uimavesinäytteet otetaan viikolla 33.

Muhoksen rannoilla sinilevää

Muhoksella Kirkkosaaren ja Montan uimarannoilla on havaittu 21.7. runsaasti syanobakteereita eli sinilevää. Asiasta on tiedotettu saman päivän aikana.

Uimarannat eivät ole sinilevän vuoksi uimakiellossa. Sinilevien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti muun muassa sääolosuhteiden mukaan.

Vältä uimista runsaiden sinileväesiintymien aikana. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille ihmisille. Jos uit, käy suihkussa uimisen jälkeen. Pidä lapset pois vedestä runsaiden esiintymien aikana, sillä sinileväpitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista. Sinilevät voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen.

Ihmisten herkkyys saada oireita sinilevistä vaihtelee paljon. Sinileväpitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa, tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Viinavuoren uimapaikalla Lumijoella myrkkykeisoa

Viinavuoren uimapaikalta Lumijoelta on löydetty myrkkykeisoa.

Myrkkykeisoa on laajalti uimapaikan vesirajassa muun kasvillisuuden seassa. Myrkkykeiso on myrkyllinen kasvi, mutta se ei aiheuta merkittävää vaaraa uimavedelle. Uiminen on turvallista niillä kohdin, missä kasvia ei kasva. Niillä kohdin missä kasvia kasvaa, on uimaan menoa hyvä välttää. Kasvista varoitetaan rannalla kylteillä, sekä rannan ilmoitustaululla.

Myrkkykeiso on yleinen kasvi luonnossa ja sitä esiintyy matalassa rantavedessä. Myrkkykeiso sisältää kikutoksiinia ja kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä. Kasvin osien syöminen aiheuttaa vakavan myrkytyksen, joten kasviin ei pidä koskea paljain käsin tai sitä ei pidä talloa. Myrkkykeison leviämistä pyritään hillitsemään.

Järvisyyhyä Papinjärven uimarannalla ja Rajahaudassa

Papinjärven uimarannalla Oulunsalossa uineella henkilöllä on todettu järvisyyhyä. Rajahaudan uimarannalla uineilta on tullut ilmoitus kutinasta uimisen jälkeen. Oireiden perusteella kyseessä voi olla järvisyyhy.

Järvisyyhy ei ole ihmiselle vaarallinen, mutta se voi olla kiusallinen. Uimaranta ei ole järvisyyhyn vuoksi uimakiellossa. Uinnin jälkeen iho on kuitenkin hyvä kuivata huolellisesti karhealla pyyhkeellä. Suositeltavaa on uida avovedessä keskellä ranta-aluetta ja välttää pitkäaikaista oleskelua vedessä etenkin aamulla.

Järvisyyhy on allerginen reaktio ihmisen ihossa. Järvisyyhyn aiheuttaa vesilinnuissa ja kotiloissa loisivien imumatojen toukat. Pieneliö aiheuttaa kutinaa ja herkistyneillä henkilöillä järvisyyhyn. Imumatoa tavataan erityisesti rehevissä ja kaislikkoisissa vesissä varsinkin aamutunteina niiden siirtyessä kotilosta vesilintuun.

Lämsänjärven uimaranta Oulussa ei toistaiseksi käytössä

Oulun kaupungin liikuntapalveluilta saadun tiedon mukaan liikuntapalvelujen ylläpitämä Lämsänjärven uimaranta ei ole toistaiseksi käytössä. Vedenpinta on rannalla liian korkealla, joten rannalla ei ole turvallista uida muun muassa veden alla olevien kivien ja kantojen vuoksi.

Mikäli tilanne kesän aikana muuttuu, asiasta tiedotetaan liikuntapalveluiden verkkosivuilla ja rannan ilmoitustaululla.