Mainos

Mo­ni­puo­li­nen osaa­mi­nen vas­taan­ot­to­vir­kai­li­jan valt­ti­na

Helena Sihvonen halusi laajentaa osaamistaan hotelli- ja ravintoalan moniosaajaksi. “Päätin tehdä monipuolisuudesta oman kilpailuvalttini työmarkkinoilla”, sanoo OSAOsta vastaanottovirkailijaksi valmistuva Helena.

Helena Sihvonen halusi laajentaa osaamistaan hotelli- ja ravintoalan moniosaajaksi. “Saan tehdä monipuolisesti ja tykkään siitä”, Scandic Oulu Cityssä työskentelevä Helena kertoo.
Helena Sihvonen halusi laajentaa osaamistaan hotelli- ja ravintoalan moniosaajaksi. “Saan tehdä monipuolisesti ja tykkään siitä”, Scandic Oulu Cityssä työskentelevä Helena kertoo.

Kun huhtikuun lopussa OSAOsta matkailualan perustutkintoon valmistuva Helena Sihvonen kertoo olevansa tyyppinä ikuinen opiskelija, on sanoilla katetta neljän tutkinnon verran.

Aiemmin urallaan merkonomiksi ja tarjoilijaksi opiskellut Helena huomasi koronan vaikutuksen töiden vähentymisenä lounasravintoloissa, joissa hän työskenteli Oulun Teknologiakylässä. Muuttuneessa tilanteessa mieleen nousi nopeasti OSAO, joka oli tuttu opinahjo Helenan viimeisimpien opintojen eli myynnin ammattitutkinnon jäljiltä.

”Halusin laajentaa osaamistani hotelli- ja ravintoalan moniosaajaksi. Päätin tehdä monipuolisuudesta oman kilpailuvalttini työmarkkinoilla. Vastaanottovirkailijan osaaminen puuttui, joten hain ja pääsin opiskelemaan,” Helena kertoo.

Vajaan kahden vuoden ahkeroinnin jälkeen hotellin vastaanottopalveluihin suuntautuneet matkailualan perustutkinto-opinnot ovat edenneet loppusuoralle. Parhaillaan Helena on työelämässä oppimassa Scandic Oulu City -hotellissa. Ja mikä parasta, Helenalla on hyvä mahdollisuus yhdistää tekemisissään aiempaa ja uutta osaamista.

”Saan tehdä monipuolisesti ja tykkään siitä. Aamuihmisenä viihdyn aamiaissalissa hyvin, ja siitä myös asiakkaat ovat antaneet positiivista palautetta. Työskentelen vastaanotossa, palvelen kokousasiakkaita ja huolehdin ruokailijoista ravintolan puolella”, Helena kertaa tehtäviään.

Helena Sihvoselle oli tärkeä asia, että OSAOn ryhmä koostui kaikenikäisistä opiskelijoista erilaisilla taustoilla. Hänen kaltaisensa pitkään työelämässä ollut löysi samassa tilanteessa olevaa juttuseuraa. Toisaalta nuoremmilta opiskelijoilta sai arvokkaita vinkkejä esimerkiksi digi- ja somemarkkinoinnista.

Oppia, jolla työllistyy

”Opetus OSAOssa oli perusteellista ja hyvää”, Helena kiittää.

Asiakkaita oppi palvelemaan sellainenkin, joka tuli ammatillisesti tyystin toisesta maailmasta. Helena kuvaa päätöstään aloittaa opinnot aikuisena onnistuneeksi.

”Sain uutta oppia ja työllistyin”, hän kiteyttää.

OSAOssa opiskelijan aikaisempi osaaminen huomioidaan henkilökohtaisen opintopolun suunnittelussa. Helena yllätti opettajansa, sillä hän halusi opiskella uudestaan ruotsia, englantia, äidinkieltä ja matematiikkaa, vaikka on ne jo aiemmissa opinnoissaan suorittanut.

”Kertaus on opintojen äiti. Kieliä halusin opiskella uudestaan, koska hotellimaailma on koko ajan kansainvälisempi ja ala kehittyy kovaa vauhtia. Jopa saksan olen kaivanut esiin muistilokeroista ja pystynyt hoitamaan asiat saksalaisten asiakkaiden kanssa. Jos jotain kehitettävää mietin vastaanottovirkailijan opintoihin, niin kielille toivoisin lisää tunteja”, Helena pohtii.

Vastaanottovirkailijaksi valmistumisen jälkeen Helena Sihvonen jatkaa työsuhteessa Scandic Oulu Cityssä. Talo on tuttu jo takavuosien työkeikoilta, ja sen osaavassa ja mukavassa ilmapiirissä työt sujuvat. Myös vuorotyö sopii hyvin Helenan nykyiseen elämäntilanteeseen.

”Ammattitaitoiset työkaverit, miellyttävä työympäristö ja monipuolinen asiakaskunta ovat syitä viihtymiselle. On kansainvälistäkin meininkiä”, hän kiittelee.

Koulutuskuntayhtymä OSAOn perustutkinto-opinnoissa opeteltiin tunnistamaan omia vahvuuksia ja kehitettäviä asioita. Alan monipuolisen osaamisen lisäksi Helena sanoo vahvuudekseen halun oppia uutta ja kyvyn heittäytyä muutoksiin. Tämän ovat muutkin huomanneet, sillä äskettäin hänet valittiin Scandic Oulu Cityn kuukauden pro-työntekijäksi. Arvostusta on tullut positiivisena palautteena niin asiakkailta kuin työkavereilta.

”Tarvittaessa pyrin joustamaan ja tekemään työt niin, että olemme työnantajan kanssa tyytyväisiä puolin ja toisin. Tärkeää on saada erilaiset tilanteet hoidettua sujuvasti”, sanoo hotellin rennossa ja lämminhenkisessä työyhteisössä viihtyvä Helena ja jatkaa:

”Hotelli henkilökuntineen on hieman kuin iso perhe. Asiakkaatkin kyllä huomaavat, kun työntekijöiden henki on hyvä ja he viihtyvät töissä. Alalla pärjäävät monenlaiset ihmiset, minullakin on ollut työkavereina entinen insinööri, opettaja ja rakennusmestari, jotka halusivat mukaan asiakaspalveluhenkiseen rentoon porukkaan.”

Opiskele matkailualaa englanniksi

Matkailualaa voi syksystä alkaen opiskella OSAOssa myös englanniksi. Uusi englanninkielinen koulutus sopii hyvin esimerkiksi matkailualan sesongeissa työkokemusta hankkineille sekä henkilöille, jotka eivät osaa hyvin suomea. Englanninkielinen koulutus antaa erinomaiset valmiudet työskennellä kansainvälisessä matkailubisneksessä. Haku koulutukseen avautuu toukokuussa.

Jatkuva haku on kaikille avoin hakuväylä ammatilliseen koulutukseen. Tutustu OSAOn laajaan koulutustarjontaan ja hae osoitteessa www.osao.fi/tietoa-hakemisesta/koulutustarjonta!

Kysyttävää hakemisesta? OSAO Ovi palvelee kaikkia hakijoita hakeutumisiin liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä: www.osao.fi/tietoa-hakemisesta/palvelut-hakijalle/ohjausta-hakijoille-osao-ovi.

Teksti: Marko Sirviö Kuva: Jouni Ylisuutari