Loirin kuolema: Ve­sa-Mat­ti Loiri osasi nau­rat­taa ja it­ket­tää

Pääkirjoitus: Kar­hun­kaa­to­lu­vil­la tehdään temp­pu­ja – valitus voi estää kar­hu­jah­din tänä syksynä

Moni re­pub­li­kaa­ni­se­naat­to­ri muutti miel­tään eikä vas­tus­taa vaalien tulosta – Pencen viesti tun­keu­tu­jil­le: "Te ette ole voit­ta­neet"

Paikkansa Georgiassa hävinnyt Loeffler: En voi enää hyvällä omallatunnolla esittää vastalausetta.

Washington/Helsinki
Donald Trumpin varapresidentti Mike Pence tuomitsi puheessaan kongressiin tunkeutuneiden Trumpin kannattajien toiminnan.
Donald Trumpin varapresidentti Mike Pence tuomitsi puheessaan kongressiin tunkeutuneiden Trumpin kannattajien toiminnan.
Kuva: Erin Schaff / POOL

Useampi republikaanisenaattori pyörsi keskiviikon kaoottisten tapahtumien jälkeen kantansa eikä haasta presidentinvaalien tulosta kongressin ääntenlaskussa.

Ainakin 12 republikaanisenaattoria oli ilmoittanut esittävänsä valitsijaäänistä vastalauseen, mutta Bloombergin mukaan nyt ainakin neljä heistä on kertonut luopuneensa aikeistaan kongressitalon mellakoiden vuoksi. Asiasta kertoo myös uutistoimisto AP.

Yksi mieltään muuttaneista senaattoreista on Kelly Loeffler, joka hävisi keskiviikkona uusintavaalit Georgiassa ja joutuu pian pois senaattorin paikalta.

– Kun saavuin Washingtoniin tänä aamuna, aikomuksenani oli esittää vastalause valitsijaäänten hyväksymistä vastaan. Tämän päivän tapahtumat ovat kuitenkin pakottaneet minut miettimään asiaa uudelleen, enkä voi enää hyvällä omallatunnolla esittää vastalausetta, Loeffler sanoi kongressin istunnossa.

Senaattoreista myös Steve Daines, Mike Braun ja James Lankford ovat muuttaneet mieltään. Trumpin kannattajien tunkeutuminen kongressitaloon keskeytti valitsijaäänten laskemisen kongressissa keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa.

Osa vastalauseista jäi ilman tukea

Yhdysvaltain senaatti on äänestänyt kumoon vastalauseen Pennsylvanian osavaltion valitsijaäänistä. Republikaanien vastalause kaatui äänin 92–7.

Vastalauseesta äänestetään vielä edustajainhuoneessa, jossa sen myös odotetaan kaatuvan selvin lukemin.

Aiemmin kongressi äänesti jo kumoon vastalauseen Arizonan valitsijaäänistä. Republikaanien odotettiin vastustavan myös Georgian, Michiganin ja Nevadan valitsijaääniä, mutta vastalauseiden tueksi ei löytynyt yhtäkään senaattoria, joten ne eivät edenneet äänestyksiin.

Kun kongressi on saanut laskettua kaikkien osavaltioiden valitsijaäänet, Joe Bidenin valinta presidentiksi on virallisesti varmistettu.

Romney vetosi puoluetovereihinsa

Kongressin istunto pääsi jatkumaan varhain torstaiaamuna Suomen aikaa. Istunto keskeytyi, kun Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressiin. Rakennus jouduttiin evakuoimaan.

Kun kongressin kokous jatkui, Trumpin varapresidentti Mike Pence tuomitsi tunkeutujien toiminnan selvin sanoin. Puheessaan hän osoitti sanansa tunkeutujille.

– Te ette ole voittaneet. Väkivalta ei voita koskaan, vapaus voittaa.

Mediatietojen mukaan moni senaattori lobbasi istuntotauon aikana kollegojaan luopumaan valitsijaäänten vastustamisesta.

Istunnon jatkuttua republikaanisenaattori Mitt Romney kehotti kollegoitaan luopumaan vastalauseistaan ja sanoi, että muutoin he ovat osa hyökkäystä Yhdysvaltain demokratiaa kohtaan.

– Heidät muistetaan roolistaan tässä häpeällisessä tapahtumassa Yhdysvaltain historiassa. Se on heidän perintönsä, Romney sanoi CNN:n mukaan.

Vastalauseiden tarkoituksena oli pakottaa kongressi äänestämään tiettyjen osavaltioiden valitsijaäänten hyväksymisestä.

Vastalauseilla ei ole missään vaiheessa ollut mahdollisuutta muuttaa vaalitulosta, mutta kyse on ollut poliittisesta teatterista, jolla tietyt republikaanit ovat pyrkineet miellyttämään presidentti Donald Trumpia ja tämän kannattajia.