Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Tilaajille

Moni ko­kei­lee nykyään glu­tee­ni­ton­ta ruo­ka­va­lio­ta eri­lai­siin vai­voi­hin ja saa avun – vi­ral­li­sek­si hoi­to­muo­dok­si se on mää­ri­tel­ty kui­ten­kin vain ke­lia­kiaan

Yhä useampi seuraa gluteenitonta ruokavaliota, ja gluteenittomia tuotteita on saatavilla laajalti. Mutta onko gluteenittomuudesta todella hyötyä muille kuin keliaakikoille?

Johanna Niemelä sairastaa keliakiaa. Pienikin annos vehnän, rukiin ja ohran sisältämää gluteenia aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion.
Johanna Niemelä sairastaa keliakiaa. Pienikin annos vehnän, rukiin ja ohran sisältämää gluteenia aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion.
Kuva: Lennart Holmberg

Johanna Niemelä kärsi kymmenisen vuotta sitten väsymyksestä ja voimattomuuden tunteesta. Yleinen vointi oli huono. Paino putosi reippaasti ja vatsakivut olivat kovia. Yleisilme kasvoilla oli kalpea, vaikka hän oli asunut puolisen vuotta Aasiassa.

Niemelällä diagnosoitiin keliakia vuonna 2013.