Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Kaksoissurma: Po­lii­sil­la on Vä­li­vai­nion sur­mis­sa käy­tet­ty ase hal­lus­saan

Huoltovarmuus: Ra­ken­ne­taan­ko ra­ta­yh­teys Oulusta Norjaan vai suur­no­peus­ju­nia etelän kau­pun­kei­hin?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mistä lääk­keet Suomen näi­vet­ty­mis­tau­tiin?

Päivän poliittisissa keskusteluissa liikutaan monesti lillukanvarsissa. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pohtii kirjassaan Onnellisten tasavalta (Docento 2022 ), mikä olisi nyt vastuullista politiikkaa eli koko Suomen kannalta edistyksellistä ja kestävää.

Olli Rehn ottaa vauhtia historiasta ja kuvailee, millaisista kansallisista lähtökohdista luotiin hyvinvointivaltiomme perusta. Sitä hyvää, mitä eri aikoina tavoiteltiin lainsäädännön keinoin, haluttiin jakaa kaikille oikeudenmukaisesti ja koko Suomeen.

Esimerkkeinä hän mainitsee yhtäläisen äänioikeuden jo ennen itsenäistymistä ja tasavaltaisen perustuslain. Torpparit saivat lunastaa maansa, oppivelvollisuus ulotettiin kaikille. Kun jokaisella oli jotakin omaa puolustettavana, se takasi kansakunnan yhtenäisyyden sodissa.

Siirtolaisten asuttaminen ja jälleenrakennusaika piti kaikki mukana, niin että hyvinvointivaltion perusrakenteet voitiin luoda. Löydettiin yksimielisyys peruskoulun luomiseksi, joka mahdollisti kansakunnan kaikkien kykyjen mukana olon yhteiskunnan kehittämisessä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.