Miesten Kak­ko­nen pyö­räh­tää Oulussa käyn­tiin pai­kal­li­sot­te­lul­la, lohkon en­nak­ko­suo­sik­ki JS Her­cu­les isännöi AC Oulun re­ser­vi­jouk­kuet­ta – Kaleva näyttää ottelun suorana

Kaleva näyttää perjantaina tilaajilleen JS Hercules–ACO/OLS -ottelun selostettuna monikameralähetyksenä. Suora lähetys Castrenista alkaa ennakkostudiolla kello 18.30.

Valtteri Kovalainen (vas.) ja Lasse Ikonen ovat tuttu taistelupari joukkueiden keskikentällä.
Valtteri Kovalainen (vas.) ja Lasse Ikonen ovat tuttu taistelupari joukkueiden keskikentällä.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kaleva seuraa alkavalla kaudella jalkapallon Miesten Kakkosta tiiviimmin kuin koskaan aikaisemmin.

Peräti kolmen oululaisjoukkueen tähdittämä C-lohko käynnistyy Castrenissa perjantai-iltana. Kausi alkaa heti mielenkiintoisella paikallisottelulla, kun vastakkain ovat etukäteen sarjan ääripäihin povatut joukkueet: yhtenä lohkon suurimpana nousijasuosikkina kauteen lähtevä Hercules sekä OLS:n sarjapaikan kabinettipäätöksen jälkeen säilyttänyt ACO/OLS.

Nousu Ykköseen luonnollinen tavoite

Viime kaudella sarjan toiseksi yltäneellä Herculesilla on jälleen kasassa laadukas nippu. Nuorilla, joskin rutinoituneilla pelaajilla vahvistunut joukkue ei kuitenkaan halua pitää suurta meteliä kauden päätavoitteestaan, noususta Ykköseen.

– Haluamme, että pärjäämme ja voitamme sarjan. Ei se mikään salaisuus ole, päävalmentaja Mikko Isokangas myöntää.

Isokankaan mukaan kovat ääneen lausutut tavoitteet saatetaan helposti ymmärtää väärin. Vaikka sarjanousua ei kauden päätteeksi tulisikaan, ei se hänen mukaansa olisi organisaatiolle mikään maailmanloppu.

– Olimme viime vuonna toisia. Olemme saaneet uusia pelaajia, jotka ovat jo pelanneet Ykkösessä ja lisäksi muut pelaajat haluavat ottaa seuraavan askeleen eteenpäin urallaan.

Nousu Ykköseen on joukkueen tavoitteiden puolesta luonnollinen päämäärä, mutta nousu tulee, jos on tullakseen. Isokangas haluaa pitää  jalat nöyrästi maassa.

– Nousu ei ole mikään itsestäänselvyys. Matkalla on vielä paljon mutkia.

Harjoituskaudella Hercules on pitänyt oman maalinsa puhtaana muun muassa Ykkösessä pelaavaa RoPSia ja Veikkausliigan AC Oulua vastaan. Tiiviin puolustuspelin lisäksi joukkue on keskittynyt laitapelaamisen kehittämiseen.

– Olemme saaneet hyödynnettyä laitoja aiempaa paremmin, kun laitapuolustajat ovat nousuillaan luoneet hyökkäyspäähän ylivoimia.

Kiusaajan roolissa

OLS tippui Kakkosesta viime kauden päätteeksi. Sarjapaikka kuitenkin säilyi lopulta kabinettipäätöksen turvin. Tälle kaudelle joukkue siirtyi AC Oulun siipien alle.

AC Oulu 2, ACO 2, ACOLS, OLS, ACO/OLS.

Ennen kauden alkua joukkue on kuin se kuuluisa rakas lapsi, eikä täyttä varmuutta joukkueen käyttämästä nimestä ole vieläkään kerrottu. Palloliiton tilastoissa joukkueesta käytetään pelkistetysti nimeä OLS, mutta sovittakoon, että puhumme joukkueesta tässä jutussa ACO/OLS -nimellä.

Rauno Ojasen tehtävä on pyrkiä kehittämään nuorista ACO/OLS:n pelaajista tulevaisuuden liigapelaajia.
Rauno Ojasen tehtävä on pyrkiä kehittämään nuorista ACO/OLS:n pelaajista tulevaisuuden liigapelaajia.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Joukkueen päävalmentajaksi tälle kaudelle siirtynyt kokenut Rauno Ojanen joutui aloittamaan pelaajakehitysprojektinsa sormi suussa, sillä OLS:n viime kauden avainpelaajat ehtivät tippumisen jälkeen solmia sopimukset uusiin joukkueisiin.

– Pelaajat olivat kaupungista loppu, kuten Ojanen asian ilmaisee.

Tämän jälkeen joukkue teki sen, mitä oli tehtävissä: se avasi ovensa kaikille halukkaille ja toivotti uudet pelaajat tervetulleiksi.

Joukkueen tämän kauden 22 pelaajan ryhmä koostuu pääosin viime kaudella Kakkosessa pienemmässä roolissa pelanneista pelaajista, OLS:n B-junioreista sekä AC Oulun Kolmosessa pelanneen kakkosjoukkueen pelaajista.

ACO/OLS on, kuten Ojanen ilmaisee, "älyttömän nuori ja kokematon joukkue".

Hercules ja ACO/OLS kohtaavat kauden avausottelussa kello 19. Lohkon kolmas oululaisjoukkue OTP aloittaa kautensa samaan aikaan vieraissa RFA:ta vastaan.
Hercules ja ACO/OLS kohtaavat kauden avausottelussa kello 19. Lohkon kolmas oululaisjoukkue OTP aloittaa kautensa samaan aikaan vieraissa RFA:ta vastaan.
Kuva: Jarmo Kontiainen

AC Oulu antaa tarpeen mukaan reservijoukkueensa käyttöön nuoria pelaajia Otso Liimatan, Lasse Ikosen ja Jere Kallisen muodossa. Ikonen ja Kallinen ehtivät jo debytoida Veikkausliigassa, mutta oman kehittymisen ymmärtämisen kannalta Kakkosen pelit ovat nuorukaisille elintärkeitä.

ACO/OLS yllätti alkuvuodesta Herculesin Suomen Cupin ottelussa. Kakkosen kauden aloitus ei kuitenkaan näyttäydy tällä hetkellä Ojasen suojateille kovin ruusuisena.

– Realiteetti on se, että viikkoa ennen sarjan alkua meillä oli harjoituksissa 0 maalivahtia ja 11 kenttäpelaajaa, joista kaikki eivät edes ole sopimuspelaajia, Ojanen puhaltelee.

Nähtäväksi jää, millaisen kokoonpanon Ojanen perjantaille nimeää. Jo tässä vaiheessa lienee selvää, että nuorelta joukkueelta vaaditaan tällä kaudella itsensä ylittämistä, jotta pisteet riittävät sarjapaikan säilyttämiseen.

Kaleva näyttää perjantaina tilaajilleen JS Hercules–ACO/OLS -ottelun selostettuna monikameralähetyksenä. Kommentaattorina Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen.

Suora lähetys Castrenista käynnistyy ennakkostudiolla kello 18.30. Ottelu vihelletään käyntiin kello 19.

Pääset katsomaan ottelua myös euron tutustumistilausta vastaan osoitteessa kaleva.fi/live.

Kaleva Liven tulevat Kakkosen lähetykset:

28.5 klo 18.30 Hercules – RFA

12.6 klo 14 Hercules – JBK

30.6 klo 18.30 OTP – OLS

9.7 klo 18.30 Hercules – OTP

17.7 klo 20 OLS – Hercules

4.9 Hercules – SJK Akatemia (ei vielä varmistettu)

11.9 klo 18 Hercules – JJK

24.9 klo 19 OLS – OTP

25.9 klo 18 Hercules – Kemi City FC

2.–3.10 OTP – Hercules

16.–17.10 OLS – OTP (ei vielä varmistettu)