Mies­ne­lik­ko pa­hoin­pi­te­li kaksi miestä Li­min­gas­sa syk­syl­lä 2018 – yhden tuomio lieveni ja toisen koveni hovissa

Rovaniemen hovioikeus on lieventänyt yhden miehen tuomiota ja koventanut toisen miehen tuomiota Limingassa vuonna 2018 tapahtuneista törkeistä väkivallanteoista. Kahden muun kokonaisuudessa tuomitun miehen tuomiot pysyivät ennallaan.

Rovaniemen hovioikeus on lieventänyt yhden miehen tuomiota ja koventanut toisen miehen tuomiota Limingassa vuonna 2018 tapahtuneista törkeistä väkivallanteoista. Kahden muun kokonaisuudessa tuomitun miehen tuomiot pysyivät ennallaan.

Vuonna 1974 syntynyt mies tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa kolmeksi vuodeksi vankeuteen yhteensä kymmenestä rikoksesta. Rovaniemen hovioikeus hylkäsi syytteet kahdesta pahoinpitelystä ja lievensi vankeustuomiota. Hovioikeus tuomitsi Tuukka Heikki Johannes Puhakan kahdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen.

Puhakka oli mukana kahdessa törkeässä pahoinpitelyssä, jotka tapahtuivat Limingassa vuoden 2018 syyskuussa. Pahoinpitelyissä oli kyse kostoista.

Kummassakin tapauksessa autossa kuljettajan paikalla olevaa miestä oli pahoinpidelty muun muassa lyömällä nyrkillä päähän ja kuristamalla. Lisäksi uhreja oli lyöty puukolla ja putkella tai pampulla. Toista uhria oli myös potkittu, kun tämä makasi maassa.

Pahoinpitelyissä mukana ollut vuonna 1995 syntynyt Harri Henrik Hietamäki sai Oulun käräjäoikeudesta rangaistukseksi kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta. Hänen tuomionsa piti hovissa.

Samassa pahoinpitelykokonaisuudessa mukana ollut vuonna 1997 syntynyt mies tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen kahdesta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kiristyksestä.

Törkeässä kiristyksessä oli kyse siitä, että Hietamäki, Puhakka ja kaksi muuta tuomittua olivat vaatineet neljää muuta miestä maksamaan heille 2500 euroa kadonneen korun vuoksi tai muuten heiltä katkotaan sormia. Kaksi kiristyksen kohteena olleista miehistä oli pahoinpitelyjen uhreja.

Kiristetty nelikko keräsi rahat ja luovutti ne eteenpäin, sen jälkeen kiristäjät olivat vaatineet 7500 euroa lisää.

Vuonna 2000 syntynyt mies sai käräjäoikeudessa tuomion kahden törkeän pahoinpitelyn avunannosta sekä törkeästä kiristyksestä. Käräjäoikeus tuomitsi hänet vuodeksi ehdolliseen vankeuteen, mutta Rovaniemen hovioikeus kiristi tuomiota. Hovioikeus katsoi sopivaksi rangaistukseksi vuoden ja kymmenen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Lisäksi hänet määrättiin valvontaan vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden määrittämiä korvauksia. Oulun käräjäoikeus määräsi päätöksessään vankeustuomioiden lisäksi tuomitut maksamaan toiselle pahoinpitelyn uhrille kivusta, särystä ja kärsimyksestä yhteensä 5800 euroa ja toiselle uhrille 5000 euroa. Lisäksi tuomittujen piti maksaa kahdelle kiristyksen uhrille 500 euroa kummallekin.