Nallikari: Uimarit eivät ole vielä pa­lan­neet Nal­li­ka­riin sankoin joukoin

Rippikoulu: Oulun seudun rip­pi­kou­lu­jen ope­tuk­ses­sa näkyy lain ja kirkon ris­ti­rii­ta

Tilaajille

Met­sä­kau­ris on tuttu näky Koil­lis­maal­la – tal­vi­ruo­kin­to­jen ja po­ro­tar­ho­jen sii­vit­tä­mä­nä niitä jo 150–200 yksilöä

Metsäkaurispukki Torangintauksen pienessä metsikössä äitienpäivänä. Metsäkauris elää Koillismaalla talvet lähinnä porotarhoilla ja talviruokintojen varassa, mutta keväällä ne alkavat liikkua enemmän ja niiden näkeminen on helpompaa.
Metsäkaurispukki Torangintauksen pienessä metsikössä äitienpäivänä. Metsäkauris elää Koillismaalla talvet lähinnä porotarhoilla ja talviruokintojen varassa, mutta keväällä ne alkavat liikkua enemmän ja niiden näkeminen on helpompaa.
Kuva: Jyrki Mäkelä

Metsäkauris on levinnyt Suomeen vasta 1900-luvun alussa, ensiksi kaakosta Karjalan kannaksen kautta Etelä-Suomeen ja seuraavaksi Pohjois-Ruotsista Tornion seudulle. Suurin osa Suomen nykyisestä 30 000 metsäpeuran kannasta elää joko Ahvenanmaalla tai Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Euroopan pienimmän hirvieläimen talvista esiintymistä ja levinneisyyttä rajoittaa talvinen lumen paksuus, sillä yli 60 senttimetrin lumikerros tekee pienen metsäkauriin liikkumisesta lähes mahdotonta.