Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Jääkiekko: SM-sar­jan par­haa­na pe­laa­ja­na pal­ki­tun Markus Loposen te­ho­ket­ju johtaa Kärpät kul­ta­jah­tiin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Meta ke­hit­te­lee mah­dol­lis­ta kil­pai­li­jaa Twit­te­ril­le – "Teks­ti­päi­vi­tys­ten ja­ka­mi­seen tar­koi­tet­tu it­se­näi­nen ja ha­jau­tet­tu ver­kos­to"

Mediatietojen mukaan uusi sovellus käyttäisi teknologiaa, joka mahdollistaisi yhteensopivuuden muiden alustojen kanssa.

San Francisco
-
Kuva: JOHN G. MABANGLO

Facebookin omistava teknologiayhtiö Meta kehittelee uutta sosiaalisen median alustaa. Metan aikeista oli kerrottu aiemmin uutissivustoilla, ja tänään yhtiö vahvisti AFP:n mukaan alkavansa kehitellä tekstipäivitysten jakamiseen tarkoitettua alustaa.

Projekti on nähty mahdollisena kilpailijana ongelmien kanssa painivalle viestipalvelu Twitterille.

Sen jälkeen, kun miljardööri Elon Musk viime vuonna oli ostanut Twitterin, palvelua ovat riivanneet katkokset, irtisanomiset ja mainostajien pakeneminen alustalta moderoinnin puutteen vuoksi.

Ongelmista huolimatta Twitterille ei ole toistaiseksi ilmaantunut merkittävää vaihtoehtoa, joten maailman johtajat, poliitikot, julkkikset ja yritykset ovat joutuneet jatkamaan viestintäänsä Twitterin kautta.

Meta kuvaili aikeitaan tekstipäivitysten jakamiseen tarkoitetun itsenäisen ja hajautetun verkoston kehittämiseksi lyhyessä sähköpostissa.

– Uskomme, että on olemassa mahdollisuus erilliseen tilaan, jossa sisällöntuottajat ja julkisuuden henkilöt voivat jakaa ajankohtaisia päivityksiä kiinnostuksen kohteistaan, Meta lisäsi lausunnossaan.

Mediatietojen mukaan Metan uusi sovellus käyttäisi teknologiaa, joka mahdollistaisi yhteensopivuuden sosiaalisen median palvelun Mastodonin ja muiden alustojen kanssa.

Tämä eroaisi selkeästi teknologiajättien tavallisista käytännöistä. Palvelut, kuten Metan omistama Instagram ja Googlen omistama Youtube, pidetään visusti teknologisten muurien takana, ja ne toimivat yhtiön palvelimilla tiukkojen sääntöjen pohjalta.

Mastodon puolestaan toimii hajautetuista palvelimista ilman keskitettyä auktoriteettia, joka päättäisi asioista.

Joulukuussa Musk kielsi lyhyeksi aikaa Twitter-tilit, joilla jaettiin linkkejä muihin sosiaalisen median palveluihin, kuten Facebookiin, Instagramiin ja Mastodoniin.