Mes­su­jär­jes­tä­jät tyy­ty­väi­siä

Oulu sai myönteistä julkisuutta, järjestelyt onnistuivat hyvin, eivätkä messuvieraatkaan pahemmin valittaneet.

_
_

Oulu sai myönteistä julkisuutta, järjestelyt onnistuivat hyvin, eivätkä messuvieraatkaan pahemmin valittaneet.

Oulun asuntomessujen järjestäjät vakuuttavat tyytyväisyyttään, vaikka kävijätavoitteesta jäätiinkin melko reilusti.

Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Teuvo Ijäs ei keksi selitystä odotettua pienemmille yleisömäärille.

"Säätkin olivat Oulussa kohtalaisen hyvät ja nähtävää oli. Oma arvioni oli, että päästäisiin johonkin Kajaanin lukuihin (vuoden 2001 asuntomessut, 155000 kävijää)."Liian kalliita asuntoja


Oulussa käydessään Ijäs jututti paikallisia taksimiehiä, joilta oli saanut vaikutelman, että messuasunnot olivat liian kalliita tavallisen ihmisen katsottavaksi.

"Ehkä se sitten on jonkun verran vaikuttanut. Hiukan on ollut sitä tunnelmaa, että olisi pitänyt olla enemmän esiteltävää tavalliselle matti meikäläiselle."

Myös kesätapahtuman viihteellinen luonne olisi voinut Ijäksen mielestä korostua messuilla hieman enemmän. "Ehkä mukana oli vähän jäyhää pohjalaisuutta."

Markkinatunnelman puuttumista ovat valittaneet myös messutelttojen näytteilleasettajat. Kauppa ei käynyt odotetusti.

Ammattilaisilta on toisaalta saatu erittäin myönteistä palautetta. Messuilla vieraili muun muassa ennakoitua enemmän ulkomaisia alan ammattilaisryhmiä. "Arkkitehtipuoli ja ministeriöt ovat kaikki olleet hyvin tyytyväisiä."

Messuorganisaatiota Ijäs kehuu tehokkaaksi, eikä usko, että markkinoinnissakaan mikään olisi mennyt vikaan. Messuista on myös kirjoitettu paljon. Ijäs on saanut leikkeet kaikista jutuista.

"Aivan valtavia kasoja - ei voi ainakaan sanoa, etteikö julkisuutta olisi tullut reippaasti."

Lopulta Ijäs päätyy puhtaaseen matematiikkaan. "Messujen toimitusjohtajan arvio oli alkuun merkittävästi pienempi kuin meillä muilla, ja hän sitä laskeskeli nimenomaan väestöpohjan näkökulmasta. Kun vieressä on meri, ympyrästä jää toinen puolikas pois." Messuvieraiden on laskettu pääasiallisesti tulevan 150 kilometrin säteeltä.

Ijäs ei kuitenkaan suostu kantamaan kävijämäärästä suurempaa murhetta. "Oulun messut olivat mielenkiintoiset, erilaiset, yksilölliset arkkitehtuurimessut ennen kaikkea ammattilaisille.

Laatuun panostettiin kunnolla. Alueesta tuli loppujen lopuksi ihan hyvä, vaikka itse aikoinani sitä arvostelin. Messuista heijastui oululainen kunnianhimoinen, itsetuntoinen henki, joka näkyy monessa muussakin asiassa."

Myös apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennanen pitää messuja onnistuneina. Erityisen ilahtunut hän on siitä, että Oulusta on syntynyt valtakunnalliseen julkisuuteen myönteinen kokonaiskuva.Mainosta kaupungille


"Jo messuja haettaessa todettiin, että asuntomessut ovat julkisuusarvoltaan Oululle merkittävät. Kaupungin 400-vuotisjuhla on oululaisten oma juhla ja messutapahtuman siivittämänä juhlavuoden haluttiin saavan myös valtakunnallista merkitystä suuren yleisön keskuudessa. Tavoite saavutettiin, kun pitkästä etäisyydestä huolimatta Oulun messut ovat houkutelleet kävijöitä aina pääkaupunkiseutua myöten."

Oulun matkailu on saanut messuista selvää lisäpiristystä. "Pitkämatkalaiset viipyivät messumatkallaan useampia vuorokausia, mikä kertoo siitä, että kävijät tulivat samalla myös Ouluun."