Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Ma­riu­po­lin te­räs­teh­taal­ta eva­kuoi­tu si­vii­lit, so­ti­laat eivät aio an­tau­tua – kym­me­niä kuoli kouluun koh­dis­tu­nees­sa iskussa Itä-Uk­rai­nas­sa

Venäjän uskotaan haluavan kertoa kaupungin lopullisesta kukistumisesta voitonpäivänä maanantaina.

Kiova/Helsinki
Venäläiset aloittivat Azovstalin terästehtaan alueen pommittamisen jälleen lauantaina, vaikka sen piti olla vielä tulitaukopäivä.
Venäläiset aloittivat Azovstalin terästehtaan alueen pommittamisen jälleen lauantaina, vaikka sen piti olla vielä tulitaukopäivä.
Kuva: ALESSANDRO GUERRA

Ukrainassa maan viranomaiset yrittävät saada yhdessä YK:n ja Punaisen Ristin kanssa evakuoitua Azovstalin tehdasalueelta Mariupolin satamakaupungissa myös haavoittuneita ja siellä vielä olevia ukrainalaissotilaita.

Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin mukaan tehdaskompleksin siviilit on nyt saatu evakuoitua. Azovstalista saatiin pois kolmisensataa vanhusta, naista ja lasta.

Venäjän tarkastuspisteiden kautta pois tuodut siviilit kertoivat, että heitä kuulusteltiin ja kaikki dokumentit sekä matkapuhelimet tarkastettiin.

– Kysyivät, haluammeko lähteä Venäjälle, jäädä Donetskin kansantasavaltaan vai jäädä auttamaan Mariupolin jälleenrakentamisessa. Mutta miten minä voisin jälleenrakentaa sen? Miten voin palata sinne, jos Mariupolin kaupunkia ei enää ole olemassa, kyseli pelkän etunimensä Natalia kertonut Mariupolista paennut nainen.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot aloittivat jo lauantaina hyökkäyksen tehdaskompleksiin uudelleen, vaikka lauantain piti olla vielä tulitaukopäivä.

Venäjän joukkojen arvellaan pyrkivän lyömään loputkin Azovstalin puolustajat sunnuntain aikana, jotta Venäjä voisi julistaa kaupungin vallatuksi maanantaina, jolloin juhlitaan voitonpäivää.

Azovstalin sotilaat: Emme antaudu

Azovstalin terästehtaalla Venäjän hallitsemassa Mariupolissa jäljellä olevat ukrainalaisjoukot ilmoittivat sunnuntaina, ettei antautuminen ole vaihtoehto. Venäjän on arveltu julistavan kaupungin vallatuksi maanantaina, jolloin juhlitaan voitonpäivää.

Zelenskyin mukaan tehdaskompleksin siviilit on nyt saatu evakuoitua. Azovstalista saatiin pois kolmisensataa vanhusta, naista ja lasta. Venäjän tarkastuspisteiden kautta pois tuodut siviilit kertoivat, että heitä kuulusteltiin ja kaikki dokumentit sekä matkapuhelimet tarkastettiin.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot aloittivat jo lauantaina hyökkäyksen tehdaskompleksiin uudelleen, vaikka lauantain piti olla vielä tulitaukopäivä.

Lentopommi osui kouluun

Ukrainassa kymmenien ihmisten pelätään saaneen surmansa koulun pommituksessa maan itäosassa, maan viranomaiset kertoivat sunnuntaina.

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Bilohorivkassa sijaitsevassa koulussa oli noin 90 ihmistä, kun siihen osui lauantaina lentopommi. Haidanin mukaan koulu syttyi tuleen pommituksen jälkeen ja sen sammuttaminen kesti kolme tuntia.

Myös Bilohorivkan lähistöllä olevasta Shypilovon kylästä arveltiin löytyvän uhreja sen jälkeen, kun ilmaisku oli osunut taloon, jossa oli 11 ihmistä.

Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Venäjä ei ole kommentoinut asiaa.

Luhanskin alueella on käyty raskaita taisteluita. Venäläisten uskotaan pyrkivän saamaan alueen ukrainalaiset saarroksiin.

Juttua täydennetty 8.5. kello 10.48: Lisätty tieto koulun pommituksesta juttuun ja otsikkoon.