Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Otteluseuranta: Kärpät karkasi Sai­Pal­ta jo avaus­eräs­sä

Olut: Tornion panimo löysi keinon auttaa Uk­rai­naa, vaikka olutta ei saa mark­ki­noi­da hy­vän­te­ke­väi­syy­del­lä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Maitoa vii­na­pul­los­sa ja eväs­lei­vät voi­pa­pe­ris­sa – Ou­lu­lai­nen tie­to­kir­jai­li­ja Ritva Kylli su­kel­taa Suomen ruo­ka­his­to­riaan jo toista kertaa

Historiantutkija, tietokirjailija Ritva Kylli on pitkällä ruokatauolla. Hän on siis tauolla yliopistolehtorin opetustyöstä ja tekeillä on Kyllin seuraava Suomen ruokahistoriaa, tässä tapauksessa matkaruokailua, valottava tutkimus.

Oulu
Ruokahistorioitsija Ritva Kylli nakkiketjun kanssa keittišssŠŠn
Kuva: Pekka Peura

Oulun yliopiston historian laitoksella yliopistolehtorina työskentelevä Ritva Kylli ei olisi itsekään ikinä arvannut, että päätyisi tutkimaan Suomen ruokahistoriaa. Mutta näin kävi ja vuonna 2021 Kylliltä valmistui tietokirja Suomen ruokahistoria - suolalihasta sushiin.

"Yllätyin itsekin, että pystyin esimerkiksi selvittämään 1700-luvulta laivalastin tarkkuudella, mitä ruoka-aineita Suomeen on tuotu. Tai mitä kauppapuodista on voinut 1800-luvulla ostaa."

Esimerkiksi nykyajan ilmiöksi luultu parmesaani löytyy mainintana jo 1750-luvun kiertokirjeestä.

"Tuon aikaisessa ylellisyyskieltoluettelossa kehotettiin suosimaan paikallisia raaka-aineita ja lueteltiin ruokatuotteita, kuten parmesaani, joita ei kannattaisi Suomeen tuoda."

1800-luku on Kyllin oma suosikkiaikakausi ruokahistorian tutkimuksessa. Paljon tapahtui suomalaisessa keittössä, esimerkiksi peruna yleistyi. Napoleonin sodat tuottivat sivutuotteena säilykepurkin, joka oli yksi ruokakulttuurin mullistaja.

Tällä hetkellä Ritvalla on jalalla muun muassa matkaruokailuun liittyvä kirja. Eli millaisia eväitä suomalaiset ovat ottaneet mukaan matkoilleen ja miten esimerkiksi junissa tai asemaravintoloissa on ruokailtu kautta aikojen.

"Olen lukenut venäläisten ruhtinattarien valituksia ravintolavaunun tarjonnasta. Usein ruokahistorioitsijan lähteeksi päätyvät juuri esimerkiksi valitukset, jotka ovat säilyneet arkistojen kätköissä."

Ritva Kylli kertoo Radio Kalevan haastattelussa, kuinka hän päätyi tutkimaan ruokahistoriaa alun perin, mitkä arkistojen kertomat ovat ällistyttäneet häntä eniten ja muun muassa siitä, kuinka makkaran historia on oikeastaan ruokakulttuurimme kehitystarina pienoiskoossa.

Toimittaja on Sini Salmirinne.