Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Maan­jä­ris­tyk­sen uh­ri­mää­rä Tur­kis­sa ja Syy­rias­sa nousi jo yli 9 500:n

Talvimyrskyn tukkimat tiet vaikeuttavat avun toimittamista, ja järistysalueelle on luvassa hyytävän kylmää säätä.

Istanbul

Turkissa ja Syyriassa maanjäristyksen uhrien määrä on noussut jo yli 9 500:n. Turkissa kuolleita on liki 7 000 ja Syyriassa yli 2 500, kertovat viranomaiset ja sairaalalähteet.

Kahdeksanvuotias Yigit Cakmak (keskellä) pelastettiin sortuneen rakennuksen raunioista noin 52 tuntia suuren maanjäristyksen jälkeen Turkin Hatayssa.
Kahdeksanvuotias Yigit Cakmak (keskellä) pelastettiin sortuneen rakennuksen raunioista noin 52 tuntia suuren maanjäristyksen jälkeen Turkin Hatayssa.
Kuva: ERDEM SAHIN

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että varhain toissapäivänä iskeneen maanjäristyksen uhrimäärä voi nousta jopa yli 20 000:n.

Useita tuhansia rakennuksia on sortunut monissa kaupungeissa Turkissa ja Syyriassa. Pelastustöitä on vaikeuttanut talvimyrsky, jonka seurauksena monet teistä ovat kulkukelvottomassa kunnossa. Liikenneruuhkat ovat paikoin venyneet kilometrien mittaisiksi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut maan kymmeneen kaakkoiseen maakuntaan hätätilan tulevien kolmen kuukauden ajaksi.

WHO:n arvion mukaan jopa 23 miljoonaa ihmistä saattaa joutua kärsimään järistyksen seurauksista.

Syyriassa maahan kohdistuvat pakotteet vaikeuttavat kansainvälisiä avustustoimia. Syyrian Punainen Puolikuu vetoaa länsimaihin, jotta ne poistaisivat pakotteensa ja toimittaisivat apua maahan. Muun muassa Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se halua olla missään tekemisissä presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kanssa.

– Varat suunnataan Syyrian kansalle, ei hallitukselle. Tämä ei tule muuttumaan, vakuutti Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.

Maanantain maanjäristys oli tuhoisin Turkissa sitten vuoden 1939, jolloin 33 000 ihmistä sai surmansa Erzincanin maakunnassa maan itäosassa. Vuonna 1999 tapahtunut järistys puolestaan tappoi yli 17 000 ihmistä.

Hyytävä kylmyys, ihmisiä taivasalla

Avustustyöntekijät ovat keskiviikkona käyneet epätoivoista taistelua aikaa vastaan yrittäessään pelastaa ihmisiä raunioista. Osaltaan selviytymismahdollisuuksia huonontaa kylmä sää.

Turkin Gaziantepissa lähellä maanjäristyksen keskusta lämpötila laski keskiviikon vastaisena yönä pakkaselle. Läheisellä vuoristoalueella oli vielä kylmempää, ja pakkasta oli viitisen astetta.

Sääennuste loppuviikolle ei sekään lupaa hyvää, sillä Gaziantepiin ennustetaan yöksi noin seitsemää pakkasastetta. Vuorilla pakkasta voi olla tätäkin enemmän, mikä tietää hyytäviä oloja taivasalla värjötteleville kodittomille ihmisille, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

– Näimme, miten rakennukset romahtivat, joten olemme onnekkaita, koska olemme elossa, kertoi Gaziantepin lentokentän terminaalissa kahden pienen lapsen kanssa värjötellyt Zahide Sutcu uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Nyt kaikki on kuitenkin niin epävarmaa. Miten pidän huolta näistä lapsista?