Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Maan talous kuntoon

Poliittiset päättäjät ovat osaamattomuudellaan pilanneet maamme talouden. On jaettu enemmän kuin tienattu, ja varsinkin omille kannattajille.

Tähän on tultava loppu ja ruvettava johtamaan maatamme kuten yritystä. Jos ei ole tuloja, ei voi olla enemmän menoja, varsinkaan pitkällä aikajänteellä, eli eduskunnan vaalikaudella. Näin on tapahtunut joka eduskunnan vaalikausi sysäämällä korjaustoimet aina seuraaville yrittäjille.

Tammikuun kihlaus 1940 toi neuvotteluosapuolet, työnantajat, ammattiliitot ja hallituksen, yhteen talvisodan hengessä. Kihlausta on kestänyt 84 vuotta. Eikö olisi aika purkaa kihlauslupaukset, koska joku osapuolista ei myönnä, että ajat ovat muuttuneet ja tarvitaan uutta asennetta sekä ajattelutapaa työmarkkinakysymysten hoitoon.

Oman nahkan pelastus on ollut kunkin puolueen vaalikauden päätavoite alusta loppuun. Varsinkin loppupuolella on tehty päättäjävoimin ratkaisuja, jotka ovat tehneet seuraavan kauden päättäjien työ melkein mahdottomaksi.

Mitä valtiotalouden ongelmille voidaan tehdä? Jos valtiolla ei ole rahaa, otettakoon keinoksi lomautukset ja irtisanomiset, sekä ennen kaikkea turhan byrokratian karsiminen. Sen poistamisella voi vähentää 100 000 hallinnon työpaikkaa ja säästää 100 000 x 70 000 euroa, seitsemän miljardia vuodessa. Tämä tehtäköön helpottamaan kansalaisten elämää mielekkäämmäksi.

Nämä vapautuvat satatuhatta olkoot lahja teollisuudelle, jolla ei vielä ole tarpeeksi byrokratiaa, nyt sitä on saatavissa ja kunnolla.

Säästöjä haetaan kaikesta mahdollisesta, mutta puoluetukia ja eduskunta-avustajia ei yksikään puolue ole ottanut esille, saati kannustanut poistamista. Minä olen.

Suomen maksuhäiriötilanne on vakava. Joidenkin mielestä se hoidetaan lisävelalla, toisten mielestä karsimalla, ja eri puolueiden kannat poikkeavat laidasta laitaan. Hyvää ei ole enää jakaa, eikä pahaa haluta antaa, ainakaan omille kannattajille. Elämme mielenkiintoisia aikoja, ja toivottavasti poliittisia lakkoja on tulossa runsaasti.

Teuvo ’Torni’ Tuppurainen

Oulu