Oulun kaupunki: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä antaa en­sim­mäi­sen bud­jet­ti­esi­tyk­sen­sä

Rakentaminen: Uusista asun­nois­ta tulee pulaa ensi vuonna ja se nostaa asu­mi­sen hintaa

Kyselyt: Lähes 7 000 lukijaa kertoi Kalevan pi­ka­ky­se­lys­sä mie­li­pi­teen­sä am­mat­ti­liit­to­jen toi­mis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Maail­man­ta­lous kärsii suu­ris­ta me­ne­tyk­sis­tä, mutta kun osaamme asettaa arvot oikein, niin tu­le­vai­suus saattaa olla jopa pa­rem­pi, ainakin in­hi­mil­li­sem­pi

Onko koronapandemia muuttanut suurvaltapolitiikkaa? Tuohon kysymykseen on helppo vastata, kyllä on muuttanut, ja sen vaikutukset näkyvät ja tuntuvat jo nyt.

Suurvaltojen johtajat menevät vallasta sekaisin, mutta ovat onneksi huomanneet, että nyt ei ole aikaa sotimiseen vaan kaikki aktiviteetit pitää keskittää koronviruksen torjuntaan ja ihmisten terveydenhuoltoon.

Valitettavasti tiedämme, että tällainen ajattelu, ihmisten terveydestä välittäminen, on vain väliaikaista. Trumpin sanonta ”America at first” kuulostaa hienolta ja isänmaalliselta, mutta hänen, maailman suurvallan johtajan, työkalupakissa tuon työkalun käyttö on muuttunut pelottavaksi, koko maailmantaloutta ja turvallisuutta uhkaavaksi tekijäksi.

Suomalaiset ovat yhteisvastuullisia ja auttavaisia oman kantokyvyn mukaan. Uskon, että me kaikki odotamme nuorekkaalta hallitukselta yhteistä tahtotilaa tarkoittavaa sanontaa ”Suomi ensin”.

Totta kait  ylisuureksi paisuneen valtavan EU:n organisaation ympyröissä sukkuloivat liittovaltion, yhteisen velkavastuun ja puolustusjärjestelmän intoilijat nousevat takajaloilleen ja vastustavat tuon isänmallisen sanonnan toteuttamista.

EU:ssa aika menee valtavan ylisuuren organisaation pyörittämiseen. Aikaa ei jää yhteisvastuullisesti päättää tämän pelottavan koronaepidemian selättämisestä.

Uskon, että koronapandemia on opettanut meitä ymmärtämään, että oman edun tavoittelu ei voi olla se ykkösasia.

Suurvallat, joilla on nykyaikaiset, tuhovoimaltaan huipputehokkaat asejärjestelmät, ovat koronan torjunnassa periaatteessa samassa asemassa kuin ns. sapelein ja keihäin taistelevat köyhemmät valtiot.

Uskon vakaasti, että Suomeen ei kukaan hyökkää.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.