Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Maa­han­muut­ta­jat tuovat Suomeen kie­li­osaa­mis­ta – ko­ti­kie­li ra­pis­tuu kui­ten­kin hel­pos­ti, jos siihen ei pa­nos­te­ta

Opetusministeri Jussi Saramo: "Suomen kokoisen maan täytyy olla erityisen taitava kaikkien ihmisten osaamisen ja työpanoksen hyödyntämisessä."

Ekaluokkalainen Julia Turpeinen saa apua Tatiana Kirillovalta tehtävien teossa. Kotona Julia puhuu äidin kanssa venäjää ja isän kanssa suomea.
Ekaluokkalainen Julia Turpeinen saa apua Tatiana Kirillovalta tehtävien teossa. Kotona Julia puhuu äidin kanssa venäjää ja isän kanssa suomea.
Kuva: Heikki Syrjäniemi

Haapajärvinen 7-vuotias Julia Turpeinen lukee sujuvasti venäjänkielistä satukirjaa puista ja metsän eläimistä. Edes kyrilliset aakkoset eivät tuota tuskaa, ja venäjän kielen seitsemän ässää tai suhuäännettä sihahtavat suusta sulavasti.

Meneillään on venäjän kielen oppitunti maahanmuuttajataustaisille lapsille K.J. Ståhlbergin koulussa Haapajärvellä. Turpeisen lisäksi oppitunnilla pakertaa viisi muuta oppilasta opettaja Tatiana Kirillovan johdolla. Kaikilla oppilailla vähintään toinen vanhemmista on venäläinen.

Oppitunnilla on erittäin innostunut ilmapiiri ja oppilaat tuntevat voimakasta yhteenkuuluvuutta. Kyse ei ole pelkästään venäjän oppimisesta, vaan oman kaksikielisen identiteetin eli minäkuvan rakentamisesta. Siihen tarvitaan sanojen lisäksi tekemistä, ystäviä ja tunteita.

– Oppilaat voivat kertoa tunneilla mieltä askarruttavista asioista. Me leikimme paljon, vietämme juhlia ja teemme luontoretkiä, Tatiana Kirillova kertoo.

Kirillova on toiminut luokanopettajana Petroskoissa 12 vuotta. Nyt hän opettaa venäjää kotikielenä Haapajärvellä ja Ylivieskassa. Haapajärven kaupunki maksaa opetuksesta puolet, ja Opetushallitus vastaa toisesta puolikkaasta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.