Kolumni: Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­ta luo­pu­mi­nen on pe­rus­tel­tua – voisiko Ruotsin malli toimia meil­lä­kin?

Luitko jo tämän?: Ou­lu­lais­taus­tai­nen Ma­rian­ne Le­hi­koi­nen auttaa naisia pää­se­mään yrit­tä­jyy­den huip­pu­tu­lok­siin

Kolumni
Tilaajille

Maa­han­muut­ta­ja­las­ten tukeen pitää si­joit­taa Oulussa

Oulu

Jako maahanmuuttajiin ja kantaväestöön ei palvele ketään, sillä on olemassa vain kuntalaisia erilaisine tarpeineen, ja näihin tarpeisiin vastaaminen on suuressa määrin kunnan tehtävä, Satu Haapanen kirjoittaa.

Oulun kaupunginvaltuusto päättää lähiaikoina seuraavan vuoden talousarviosta. Kaupunginhallituksen yksi esityksistä valtuustolle on selvittää maahanmuuton kustannukset ja etsiä niistä säästökohteita. Tämä tarkoittaisi säästämistä suomen kielen opetuksesta, monikielisestä neuvonnasta, nuorisotyöstä, työllistämisestä ja työstä, minkä tavoitteena on Ouluun muuttavien ihmisten tukeminen uuteen kaupunkiin asettumisessa.

Oulussa asuu noin 6 000 ulkomaan kansalaista, jotka edustavat noin 120 kansallisuutta. Suurimmat kieliryhmät ovat venäjä, arabia, englanti, kiina, somali ja vietnam. Ouluun muuttaneista ulkomaalaisista 90 prosenttia on asettunut kaupunkiin vuosikymmenien kuluessa ja muuttanut tänne perhesyistä, työn tai opiskelun vuoksi. Vain 10 prosenttia ulkomaalaistaustaisista on tullut Ouluun kansainvälisen suojelun perusteella eli humanitaarisin perustein.