Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda Oulussa ka­ran­tee­niin?

Luonnos liik­ku­mis­ra­joi­tus­laik­si sallisi ul­koi­lun enin­tään kahden oman ta­lou­den ul­ko­puo­li­sen kanssa, rik­ko­mi­ses­ta sakkoja – lakia ei uskota saa­ta­van voimaan ennen pää­siäis­tä

Helsinki
Esityksen mukaan vuonna 2007 tai sitä ennen syntyneen on käytettävä maskia sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa on oman talouden ulkopuolisia henkilöitä.
Esityksen mukaan vuonna 2007 tai sitä ennen syntyneen on käytettävä maskia sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa on oman talouden ulkopuolisia henkilöitä.
Kuva: Jussi Leinonen

Valtioneuvosto julkaisi keskiviikkona illalla luonnoksen kaavailluista liikkumisrajoituksista. Nykyisessä koronatilanteessa uusia rajoituksia tulisi perustelumuistion mukaan Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Kauniaisiin ja Turkuun.

Hallituksen tavoite olisi liikkumisrajoituksilla karsia muut kuin aivan välttämättömät kontaktit mahdollisimman vähiin erityisesti sisätiloissa, joissa virus leviää herkemmin. Tähän on pyritty rajaamalla sitä, mille asioille kotoaan saisi poistua.

Esitysluonnoksen mukaan kiinteistön suljetun tai rajatun pihapiirin ulkopuolella saisi liikkua virkistäytymis- ja ulkoilutarkoituksessa vain samaan talouteen kuuluvien tai enintään kahden muun henkilön kanssa. Myös esimerkiksi koiran ulkoiluttaminen olisi sallittua, jos sen voi tehdä niin, että pitää muihin ihmisiin riittävän etäisyyden.

Luonnoksessa on mukana myös esitys maskipakoksi. Maskipakko tarkoittaisi, että vuonna 2007 tai sitä ennen syntyneen on käytettävä maskia sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa on oman talouden ulkopuolisia henkilöitä. Pakko ei koskisi niitä, joilta terveydelliset syyt sen estävät.

Rajoitusten voimassaoloalueista määrättäisiin kolmeksi viikoksi kerrallaan valtioneuvoston asetuksella.

Eduskuntalähteet arvioivat, että liikkumisrajoituksia koskevaa lakia tuskin saadaan voimaan ennen pääsiäistä. Keskiviikkona rajoituksista vielä kokoustaneista hallituspuolueiden eduskuntaryhmistä vasemmistoliitto ja vihreät asettuivat esityksen eduskuntaan viemisen kannalle. RKP:n kanta ei puoli kymmenen jälkeen illalla ollut vielä tiedossa.

Rikkojille sakkoja

Liikkumisrajoitusten ja maskipakon rikkomisesta määrättäisiin sakkorangaistus. Liikkumisrajoituksen rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon ja kasvomaskin käyttämättä jättämisestä määrätä 40 euron rikesakko. Lain noudattamista valvoisi poliisi.

– Ehdotettujen liikkumisrajoitusten valvontaa ei käytännössä voitaisi toteuttaa merkittävässä määrin puolustusvoimien virka-apuna, sillä poliisin toimivaltuuksia vaaditaan sen selvittämiseksi, onko yksittäisillä henkilöillä oikeus liikkua vai ei, luonnoksen perusteluissa todetaan.

Liikkumisrajoituksia on valmisteltu koronaepidemian vuoksi.

Töiden hoitaminen sallittua

Liikkumisrajoitukseen kuuluu normaalin ulkoilun ohella pitkä lista poikkeuksia. Esimerkiksi elintarvikkeiden, lääkkeiden, polttoaineen ja muiden elämän kannalta välttämättömien tarvikkeiden hankkiminen olisi sallittua. Samoin pankissa ja postissa saisi asioida.

Myös lääkärissä ja sosiaalipalveluissa saa asioida. Niin ikään läheisen henkilön hoivan vuoksi tai vammaisen henkilön auttamiseksi liikkuminen on sallittua, samoin oman lapsen tapaamiseksi tai vakiintuneen parisuhteen perusteella.

Liikkuminen työtehtävien hoitamiseksi tai yritystoiminnan harjoittamiseksi olisi niin ikään sallittua. Myös varhaiskasvatukseen ja koulutukseen osallistuminen on sallittua, mukaan lukien ylioppilaskirjoituksiin. Samoin varusmiespalveluksen tai muun lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi saa liikkua.

Lisäksi omassa omistuksessa tai pysyvässä hallinnassa olevalle mökille saa siirtyä, samoin muuttaa toiseen asuntoon. Liikkuminen yksilöllisen sielunhoidollisen tapaamisen vuoksi uskonnollisen yhteisön edustajan kanssa olisi sallittua.

Vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneet lapset saisivat edelleen ulkoilla ja leikkiä ulkona muiden lasten kanssa.

Ehtiikö ennen pääsiäistä?

Illan A-studiossa pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ottanut aikatauluun kantaa.

– Eduskunta ottaa aikansa, jonka se tarvitsee.

Liikkumisrajoituksia koskevaa lakia tuskin saadaan voimaan ennen pääsiäistä, arvioivat eduskuntalähteet STT:lle aiemmin keskiviikkona.

Lähetekeskustelun jälkeen asia etenee mitä todennäköisimmin perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, kun kysymys on liikkumisvapauden kaltaisista perusoikeuksista. Perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvos Mikael Koillinen arvioi STT:lle, että perustuslakivaliokunta tarvitsee asian käsittelyyn vähintään kolme päivää, sillä yksinomaan tarvittaviin asiantuntijakuulemisiin menee vähintään kaksi päivää.

Päivitetty 24.3. kello 20.35. Lisätty alueet, kainalojuttu.

Päivitetty kauttaaltaan kello 22.