Pääkirjoitus: Pu­heen­joh­ta­jil­ta läh­te­nyt mopo käsistä – jäitä hattuun vaa­li­ten­teis­sä, mallia poh­joi­ses­ta

Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Lu­mo-va­lo­fes­ti­vaa­lin pääs­töis­tä suurin osa tulee teosten ja tai­tei­li­joi­den mat­kois­ta – va­lo­tai­de­teos­ten hii­li­ja­lan­jäl­ki on yl­lät­tä­vän pieni

Oulu on selvittänyt viime vuoden Lumo-festivaalin aiheuttamat päästöt. Arkistokuva.
Oulu on selvittänyt viime vuoden Lumo-festivaalin aiheuttamat päästöt. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen/arkisto

Oulussa järjestettävän Lumo-valofestivaalin hiilijalanjälki vastaa yhden suomalaisen tuottamia ilmastopäästöjä vuodessa, kerrotaan Oulun kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

Viime vuoden festivaalin hiilijalanjäljen laski Macon Oy. Suurin osa päästöistä kertyi valotaiteilijoiden ja -teosten matkoista. Ne olivat 70 prosenttia koko tapahtuman hiilijalanjäljestä.

Toinen merkittävä päästölähde oli mainos- ja painotuotteet. Markkinointiin ja opastukseen tarvittavien tuotteiden osuus kokonaispäästöistä oli 23 prosenttia.

Valofestivaalien energiankulutus näyttäisi sen sijaan olevan luultua pienempi. Festivaalin käyttämän sähkön, lämmityksen ja polttoaineiden hiilijalanjälki on alle 5 prosenttia koko tapahtuman hiilijalanjäljestä. Festivaali hyödyntää pääsääntöisesti hiilineutraalia sähköä.

– Lisäksi valoteosten esillä olon ajan kaupungin muuta valaistusta on vähennetty, sanoo Lumon ohjelmapäällikkö Jarkko Halunen tiedotteessa.

Hänen mukaansa järjestäjät keskittyvät artistien ja teosten matkustamismuotoihin ja kompensaatiomahdollisuuksiin.

Tämän vuoden Lumo-valofestivaali järjestetään Oulussa tulevana viikonloppuna.

Oulussa selvitetään hiilijalanjälkiä

Lumon päästömääriä ei voida verrata muihin valofestivaaleihin, koska niille ei tiedetä tehdyn hiilijalanjäljen laskentaa.

– Jatkossa kysytään myös yleisöltä heidän matkustustavoistaan. Tuomme viestinnässäkin esille toiveen saapua tapahtumaan kävellen, pyörällä tai bussilla, jolla voidaan vaikuttaa päästöihin, Halunen sanoo.

Festivaali järjestetään tänä vuonna kymmenennen kerran. Teoksia nähdään eri puolilla keskustaa muun muassa tyhjillään olevassa pääkirjastossa.

Lumo-valofestivaalille valmistunut hiilijalanjäljen laskenta on ensimmäinen pohjoispohjalaisille tapahtumille toteutettu laskenta, joka on tehty Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeessa.

Macon Oy laskee päästöjä myös oululaisille musiikkifestivaaleille Qstockille ja Varjolle, pelitapahtuma Vectoramalle sekä Kuusamossa järjestettäville NUTS-polkujuoksutapahtumalle ja teknofestivaali Solsticelle.

Monien tapahtumien ympäristökuorma on riippuvainen tapahtumatilojen päästöistä, siksi ensi vuonna tehdään esimerkiksi Ouluhallin, Kuusisaaren tapahtumapuiston, Ravintolakorttelin ja Kokardiklubin päästölaskennat.

Hiilijalanjäljen laskeminen auttaa organisaatioita ymmärtämään, mistä päästöt aiheutuvat ja miten toimintaa voi muuttaa ympäristön kannalta kestävämmäksi. Laskentaan osallistuneet tapahtumajärjestäjät saavat päästöjen vähentämiseen räätälöidyn tiekartan ja ohjeet, joiden avulla voi laskea itse seuraavien vuosien päästöt.

Kuuntele järjestäjien haastattelu tämän vuoden Lumo-festivaalesta.