
Lumo-valofestivaali on näyttänyt, kuinka pimeys ja valo yhdessä saavat ihmiset liikkeelle ja luovat elämyksiä. Tätä vastakohtien voimaa heijastetaan nyt pidemmälle ajanjaksolle.
”Vuoden pimein aika saattaa houkutella jäämään kotiin, mutta kannustamme osallistumaan ja jakamaan omia kokemuksia valon tuomasta ilosta. Mahdollisuuksia on lukuisia ja laajalla alueella”, kertoo Oulu2026:n osallisuuskoordinaattori Mirja Syrjälä.
Syrjälä lisää, että Valon kuukausi on osa Oulun ja kumppanikuntien matkaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026, joten samalla halutaan myös tutustuttaa ihmisiä Oulu2026-alueeseen ja testata tietyn teeman toteutusta erilaisilla tapahtumilla ja muilla sisällöillä. Ohjelmaa Valon kuukauteen järjestävät muun muassa kunnat ja yhdistykset. Osa tapahtumista on vanhoja tuttuja, osa järjestetään ensimmäistä kertaa.
Valaistaan arkea yhdessä
Valon kuukauteen voi osallistua myös valaisemalla vapaamuotoisesti vaikkapa kotia tai työpaikkaa sekä jakamalla valoaiheisia kuvia ja elämyksiä somessa. Osallistuneiden kesken arvotaan joka viikko Oulu2026-tuotteita, kuten t-paitoja ja tarjoilualustoja.

Lisäksi Valon kuukauden verkkosivuilla julkaistaan kirjoituksia valosta eri näkökulmista ja myös taiteen ja kulttuurin vaikutuksista hyvinvointiin.
Tapahtumia vielä tulossa
Lumo-festivaalin jälkeen tarjolla on vielä monia tapahtumia: Marrastulet-tapahtumat järjestetään Limingassa Alakestilän Arboretumissa 18. marraskuuta ja Lumijoen Varjakassa 25. marraskuuta. Ii puolestaan kutsuu Valonjuhlaan 22.–26. marraskuuta, ja Nivalassa vietetään monipuolista Marrasvalakiat-viikkoa 24. marraskuuta alkaen.
Yksi osa Valon kuukautta on Vesi, rakkaani -yhteisötaideteos. Kuvataiteilija ja Oulu-opiston taide- ja taitoaineiden vastuuopettaja Pia Leppänen ja valotaiteilija Indrek Virronen ovat työstäneet teoksen oululaiskoulujen kanssa Lumo-festivaalille kulttuuritalo Valveelle. Lisäksi Leppänen ja Virronen ovat kouluttaneet kulttuurituottajia ja opettajia eri kunnissa yhteisötaideteoksen tekemiseen, älyvalojen käyttöön ja juuri tämän vuoden teoksen ideaan tekniikkaan, japanilaiseen momigami-tekniikkaan.
Monet eri ikäiset voivat osallistua teosten tekemiseen, ja ne valmistuvat kuntiin eri aikoina alkutalven aikana.
”Lukuisien asukkaiden kädenjäljet tulevat näkymään valotaideteoksissa omalla kotiseudulla. Työpajat pidettiin Limingassa ja Torniossa. Nivalasta, Oulaisista ja Pyhäjärveltä osallistuttiin yhteiseen työpajaan. Vastaanotto on kaikkialla ollut innokas”, iloitsee Syrjälä.
Tutustu Valon kuukauden tapahtumiin ja muuhun tarjontaan osoitteessa oulu2026.eu/valonkuukausi/.
- Oulu ja 39 kumppanikuntaa yhdessä ovat Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026
- Tapahtumia ja muuta ohjelmaa toteutetaan alueella jo nyt, esimerkiksi Tervatarinoiden reitti ja Oulu2026-seinämaalaukset
- Koko ohjelmisto tullaan julkaisemaan vuonna 2025
Tutustu ja seuraa
Oulu2026 Instagramissa ja Facebookissa
