Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Lumo näytti taas, miten kau­pun­kiin saa hyvillä ta­pah­tu­mil­la het­kes­sä eloa – ja sel­lai­sia Ouluun mahtuu myös lisää

Viiman sijasta Oulun keskustassa ja Hupisaaren poluilla puhalsivat viime viikonloppuna menemään valofestivaalin kymmenet tuhannet katsojat. Tapahtumia mahtuisi Ouluun nykyistä enemmänkin. Katsetta kannattaa suunnata maailmalle ja lainata tänne epäröimättä parhaita ideoita.

Tavallisina marraskuisina iltoina Oulun keskustassa ei tapaa olla väkeä liikkeellä mainittavaksi asti. Menneenä viikonloppuna alueella nähtiin kuitenkin poikkeuksellista tungosta ja liikenneruuhkia. Väki Oulusta ja kauempaakin oli tullut katsomaan kymmenvuotisjuhlaa viettävän valofestivaali Lumon antia, joka nyt ulottui Lintulammelta Martinniemeen.

Kaupungin arvion mukaan kolmen päivän aikana festivaalin valoteoksia kävi katsomassa jopa 100 000 henkeä. Vaikka lukemassa olisikin pyöristystä ylöspäin, tapahtuman imu on Oulussa tällä hetkellä omaa luokkaansa.

Lumo selvästi täyttää jonkin tarpeen ja toiveen pohjoissuomalaisten mielissä. On hyvä, että jatkoa luvataan jo. Seuraava valofestivaali järjestetään jälleen vuoden päästä.

Marraskuun synkkyydessä valo vetää puoleensa. Kun yleisön odotukset ovat kovat, festivaalin teosvalinnoissa kannattaa pitää yllä kovaa laatutasoa. Joka vuosi festivaaliin onkin saatu teoksia, jotka aivan erityisesti sykähdyttävät.

Huomiota kannattaa vielä enemmän kiinnittää ihmisten ja autojen ohjaukseen. Erityisesti sisätiloihin syntyy nopeasti ahtautta, etenkin jos ja kun katsojat haluavat pysähtyä teoksia tarkemmin arvioimaan.

Lumo-festivaali on vuosien mittaan tarjonnut oululaisille huimia elämyksiä. Kuva vuodelta 2021.
Lumo-festivaali on vuosien mittaan tarjonnut oululaisille huimia elämyksiä. Kuva vuodelta 2021.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Lumon iso ansio on siinä, että se on aidosti kaikenikäisten juhla.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.