Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­ti­etuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Luke lupaa run­sas­ta puo­luk­ka­sa­toa syk­syl­le – Poh­jois–­Poh­jan­maal­la ei ha­vain­to­ja kyp­sis­tä mar­jois­ta, Ka­jaa­nis­sa sato ja kukinta hyvällä tolalla

Syksyn puolukanpoiminta on alkamassa hyvissä merkeissä. Sadosta on tulossa runsas, kerrotaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) tiedotteessa.

– Havaintoja kypsistä puolukoista on nyt 50:ltä koeruudulta ja niiden perusteella puolukkasadosta tulee runsas. Helteet, joiden takia mustikkasato kuivui kehnonlaiseksi, pitivät puolukkaa pölyttävät hyönteiset aktiivisina. Puolukan pölytystulos olikin tänä vuonna selvästi keskimääräistä parempi, toteaa Luken erikoistutkija Rainer Peltola tiedotteessa.

Luken ja Suomen 4H-liiton ylläpitämän Marjahavainnot-tiedotusjärjestelmän mukaan Pohjois-Pohjanmaan puolukkatilanne on toistaiseksi vaisu. Yhtään havaintoa kypsyneestä marjasadosta ei ole tehty. Sen sijaan puolukan raakile- ja kukintatilanne näyttää hyvältä erityisesti Pyhäjärvellä ja Siikalatvassa.

Kajaanissa puolukkasadon on havaittu kypsyneen elokuun puolivälissä, ja myös kukinta näyttää hyvältä. Lapissa puolukan raakileita ja kukkia löytyy jopa runsaasti varsinkin Torniosta ja Rovaniemeltä.

Luken tiedotteessa kuivan kesän kerrotaan hidastaneen puolukan kypsymistä erityisen kuivilla alueilla.

– Puolukka kestää kuivuutta paremmin kuin mustikka. Silti keskimäärin alle 70 prosenttia puolukan raakileista on tähän mennessä kehittynyt kypsiksi marjoiksi saakka, kun vastaava osuus on yleensä yli 80 prosenttia, Peltola sanoo tiedotteessa.

– Raakileiden määrä oli kuitenkin niin suuri, että kypsää marjaa näyttäisi tulevan oikein mukavasti.

Lue lisää: Kesän mar­ja­sa­to näyttää lu­paa­val­ta, pa­him­mat su­den­kuo­pat on jo väl­tet­ty – mar­jan­poi­min­nas­ta tuli val­ta­van suo­sit­tua viime vuonna