Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Lu­kas­hen­ko piti sa­lai­set vir­kaan­as­tu­jai­set ilman en­nak­ko­il­moi­tuk­sia – sadat kor­kea-ar­voi­set vir­ka­mie­het pai­kal­la, ylei­söl­le ei ker­rot­tu

Diktaattori Aleksandr Lukashenko salasi virkaanastujaisensa luultavasti siksi, ettei niiden yhteydessä ehdittäisi pitää mielenosoituksia. Tavallisesti virkaanastujaiset pidetään julkisesti suurelle yleisölle ja niistä ilmoitetaan etukäteen.

Aleksandr Lukashenko pysyy vallassa Venäjän tuen ja väkivallan turvin. Ainakin noin kymmenentuhatta ihmistä on pidätetty kansainvälisen yhteisön vilpillisenä pitämien vaalien jälkeen ja tuhansia on pahoinpidelty, hakattu ja kidutettu. Arkistokuva.
Aleksandr Lukashenko pysyy vallassa Venäjän tuen ja väkivallan turvin. Ainakin noin kymmenentuhatta ihmistä on pidätetty kansainvälisen yhteisön vilpillisenä pitämien vaalien jälkeen ja tuhansia on pahoinpidelty, hakattu ja kidutettu. Arkistokuva.
Kuva: ANDREI STASEVICH / BELTA POOL

Valko-Venäjän itsevaltainen hallitsija Aleksandr Lukashenko piti keskiviikkona päivällä salaiset virkaanastujaiset maan pääkaupungissa Minskissä.

Asiasta kertoo Valko-Venäjän valtiollinen uutistoimisto Beltra, jota siteeraavat useat kansainväliset uutistoimistot.

Paikalla oli Beltran mukaan satoja Valko-Venäjän hallinnon korkea-arvoisia virkamiehiä.

Virkaanastujaiset järjestettiin ilman minkäänlaista ennakkoilmoitusta salassa.

Tavallisesti virkaanastujaiset pidettäisiin julkisesti suurelle yleisölle ajankohtana, joka ilmoitettaisiin viikkoja etukäteen.

Lukashenkon salailun tarkoituksena oli luultavasti välttää suuret mielenosoitukset. Virkaanastujaispäivälle oli ennalta odotettu jopa ennätyssuuria mielenosoituksia.

Jättimielenosoituksia yli kuuden viikon ajan

Yli satatuhatta ihmistä on osoittanut mieltään kansainvälisen yhteisön rajusti vääristeltynä pitämiä presidentinvaaleja, mielivaltaisia pidätyksiä ja julmaa poliisiväkivaltaa kohtaan jo kuutena perättäisenä sunnuntaina 9. elokuuta pidettyjen vaalien jälkeen.

Pienempiä mielenosoituksia, lakkoja, julkisia kannanottoja ja muita protesteja on järjestetty kaikkina viikonpäivinä jo yli 60 päivän ajan.

Lukashenkon hallinto ilmoitti, että Lukashenko olisi saanut 80 prosenttia presidentinvaalin äänistä, mutta useiden arvioiden mukaan hänen kannatuksensa on todellisuudessa enää muutaman prosentin luokkaa.

Kypros esti pakotteet

Lukashenkon hallinto on pidättänyt rauhanomaisten mielenosoitusten aikana ainakin noin 10 000 ihmistä, joista monet ovat olleet satunnaisia ohikulkijoita. Pidätettyjä on kidutettu, pahoinpidelty, uhkailtu, nöyryytetty ja jopa raiskattu, raportoivat esimerkiksi kansalaisjärjestö Human Rights Watch ja YK. Muutamia mielenosoittajia on myös tapettu.

EU on ollut asettamassa maahantulokieltoja ja varojen jäädytyksiä Lukashenkon hallinnon noin 40 jäsenelle jo viikkojen ajan, mutta yksimielisyyttä vaativaa päätöstä ei ole saatu aikaiseksi.

Maanantaina Kyrpos esti pakotteiden asettamisen kiristämällä muita EU-maita. Kypros vaati unionia asettamaan samalla Turkille pakotteita itäisen Välimeren kaasunporauskiistoista Kreikan ja Turkin välillä.

Kun EU:n ulkoministerit eivät suostuneet kytkemään täysin toisistaan irrallisten tapahtumien toimia yhteen, Valko-Venäjä selvisi Kyproksen vastustuksella ilman pakotteita.