Varoitus: Ajokeli on monin paikoin edel­leen huono tai jopa erit­täin huono

Löy­tö­eläin­ko­din on jat­kos­sa otet­ta­va vastaan myös eläin­suo­je­lu­pää­tök­sel­lä huos­taa­no­te­tut lem­mi­kit – "Hinnan pitää olla erit­täin kova, joka siihen ryy­ke­liin lähtee"

Oulu on kilpailuttamassa löytöeläintoimintaa seuraavalle neljälle vuodelle.

Oulu
Hylätyt kissat leikataan, sirutetaan ja rokotetaan ennen kuin ne luovutetaan uuteen kotiin.
Hylätyt kissat leikataan, sirutetaan ja rokotetaan ennen kuin ne luovutetaan uuteen kotiin.
Kuva: Jukka Leinonen/Arkisto

Jos lemmikki pääsee livahtamaan kesähelteillä avoimesta ovesta ulos, voi käydä niin, että Oulun seudun löytöeläintoiminnasta vastaava Kempeleen Vierashuone poimii löydetyn eläimen talteen.

Löytöeläintoiminta on lakisääteistä kunnan järjestämää toimintaa. Kaupungin talouskurimus ei kuitenkaan syvene jokaisesta karkulaisesta erikseen, vaan löytöeläintoiminta on kilpailutettu neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Nyt irrallaan tavattujen lemmikkieläinten tilapäisen hoidon järjestämistä ollaan jälleen kilpailuttamassa seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Sopimuksen arvioitu kokonaisarvo on 600 000 euroa, mikä perustuu nykyiseen sopimukseen.

Lisävelvoitteita

Uuteen kilpailutukseen on kuitenkin ujutettu lisävelvoitteita.

– Kun eläinsuojelulain perusteella joudutaan etsimään eläimelle uusi paikka esimerkiksi sen vuoksi, että eläin on jätetty hoivatta, täytyisi sijoituspaikan löytyä kilpailutuksen voittaneesta lemmikkieläinhoitolasta. Toki tulee tilanteita, että hoitopaikkaa etsitään muualtakin. Olemme halunneet varmistaa, että toiminta on sujuvaa, Oulun kaupungin ympäristöjohtaja Leena Tuuri perustelee.

Lisäksi ehdoksi on kirjattu, että uuden toiminnanharjoittajan täytyisi olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa – aivan kuten nykyisen Vierashuoneen vetäjä Simo Tolonen on.

– Edellisen sopimuskauden aikana tapahtui tosi iso murros. Ihmiset ovat alkaneet ilmoittaa karkulaisista sosiaalisessa mediassa. Se on näkynyt selkeänä pudotuksena kissojen ja koirien hoitovuorokausissa, Tuuri sanoo.

Rauhallinen kesä

Simo Tolonen kertoo, että Vierashuoneella on ollut tänä vuonna normaalia rauhallisempi kesä.

– Puhelin soi erittäin paljon, ja varsinkin koirat ovat karkuteillä, mutta niitä ei ole juuri päätynyt meille.

Tolonen arvioi, että vain kaksi eläintä kymmenestä karkulaisesta tuodaan Vierashuoneelle. Suurin osa haetaan löytöpaikalta.

Tolonen on tähän mennessä ilmoittanut sosiaalisessa mediassa ahkerasti irrallaan löydetyistä eläimistä. Nyt hän aikoo kuitenkin vähentää sitä ajanpuutteen vuoksi.

– Koirista lähes 99 prosentille löytyy omistaja. Muutama hylätään vuodessa. Mutta kissoista noin puolet jää tänne. Niille etsitään sitten uusi koti.

Talteenotettua eläintä on säilytettävä 15 päivää, jonka jälkeen se voidaan antaa eteenpäin. Tolosen sosiaalisen median aktiivisuuden vuoksi hylätyille kissoille on pitkät jonot. Tällä viikollakin Vierashuoneelta lähtee kissoja muun muassa Tampereelle ja Espooseen.

Tolonen kritisoi suuresti sitä, että jatkossa löytöeläintalon toimijan velvoitetaan ottamaan kaikki huostaanotetut eläimet vastaan. Hän suhtautuu tällä hetkellä skeptisesti siihen, että lähtisi mukaan kilpailutukseen.

– Koiria voi tulla esimerkiksi semmoisista piireistä, että niitä ei turvallisuuden vuoksi haluaisi ottaa. Jostain talosta voi löytyä vaikka kymmenen kissaa ja 20 puolivilliä kania. Hinnan pitää olla erittäin kova, joka siihen ”ryykeliin” lähtee.

Kilpailutuksessa haetaan toimijaa seitsemälle eri alueelle. Leena Tuurin mukaan näin tehdään, jotta pientenkin toimijoiden olisi mahdollista osallistua kilpailutukseen.

Simo Tolonen näkisi kuitenkin mieluummin, että seitsemän sijaan olisi yksi suuri alue.

– Se olisi selkeä ja tasapuolinen ratkaisu.