Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda Oulussa ka­ran­tee­niin?

Lin­tu­jen tal­vi­ruo­kin­ta­kau­si on alkanut Oulussa – kau­pun­ki­alueel­la lin­tu­jen ruo­kin­ta on sal­lit­tua vain siihen osoi­te­tuil­la ruo­kin­ta­pai­koil­la

Lintujen talviruo­kin­ta­kausi on alkanut virallisesti Oulussa, sillä pikkulintujen talviruokintapaikat viety viiteen puistoon kantakaupungin alueella.

Kaupunkialueella lintujen ruokinta on sallittua vain siihen osoitetuilla ruokintapaikoilla.

Taloyhtiöillä voi olla omia määräyksiä lintujen ruokinnasta. Taloyhtiö voi kieltää tai rajoittaa järjestyssäännöissään lintujen ruokintaa pihoilla, parvekkeilla tai ikkunalaudoilla.

Pikkulintujen ruokintapaikat ovat Oulussa Tuiran Myllypuisto Itäkangastien puolella, Hupisaaret,  Hollihaanpuisto, Pikku-Iikan puisto Heinäpäässä sekä Mannisenojanpuisto Meri-Toppilassa.

Kaupunki tuo sorsalintujen ruokintaan tarkoitetut lavat Laanilanrantaan myöhemmin eli sitten, kun joki alkaa jäätyä.

Lintujen talviruokintapaikat ovat paikoillaan huhtikuun puoliväliin saakka. Niiden puhtaanapidosta huolehtii Oulun Infra -liikelaitos.

Kaupunki muistuttaa, että linnunruoka pitää laittaa ruokintapaikalla tätä varten olevalle laudalle.  Maassa ollessaan ruoka likaantuu helposti lintujen ulosteisiin. Lisäksi se houkuttelee paikalle rottia.

Ruuan levittäminen ruokintapaikkojen ulkopuolelle sotkee ympäristöä, ja se on jätelain vastaista roskaamista.

Ihmisten siivekkäille tarjoama talviruokinta auttaa monia talvehtivia lintuja selviytymään kevääseen.

Lintujen kesäaikainen ruokinta on tarpeetonta, koska linnut saavat tuolloin luonnosta tarvitsemansa ravinnon.

Linnuille kelpaa monenlainen ruoka, kunhan se ei ole pilaantunutta

Sopiva aika aloittaa talviruokinta on silloin, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Aloitettua talviruokintaa pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti, kunnes keväällä maa on paljas ja sula.

Linnuille kelpaa monenlainen ruoka, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista. Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Kauraa, hirssiä, hamppua, rypsiä ja pellavaakin voi kokeilla.

Lintuja ei pidä ruokkia kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla eikä millään, mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Linnut eivät myöskään yleensä syö ruista tai riisiä.

Rasvasiementankoja ja talipalloja tarjoiltaessa verkottomat versiot ovat linnuille turvallisempia, koska niissä ei ole verkkoon tarttumisen vaaraa. Verkottomista tuotteista tulee lisäksi vähemmän roskaa. Vähemmän roskaantumista tulee esimerkiksi myös auringonkukansiemenistä, jos niitä tuo tarjolle kuorettomina.

Ruokintapaikan puhtaanapito on tärkeää tautien leviämisen estämiseksi. Samalla ehkäistään rottien kerääntymistä paikalle.

Ruokintapaikan läheisyydessä olisi hyvä olla tarjolla myös hienoa hiekkaa, jota linnut tarvitsevat lihasmahaansa ruuan jauhaantumisen edistämiseksi.

Lähde: Birdlife Suomi