Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Li­min­ka­lai­nen me­tal­lin­kier­rä­tys­yri­tys Romuta myytiin saman alan ete­lä­suo­ma­lai­sel­le Umacon Oy:lle

Pohjois-Pohjanmaalla toimiva liminkalainen metallinkierrätysyhtiö Romuta Oy on myyty Suomen suuriin purkualan yrityksiin kuuluvalle Umacon Oy:lle.

Kouvolassa pääkonttoriaan pitävä Umacon on toiminut tähän asti lähinnä eteläisen Suomen markkinoilla. Yhtiön omistaa kotimainen pk-yrityksiin keskittynyt pääomasijoitusyhtiö Folmer Management.

Yrityskaupan osapuolten yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto on noin 36 miljoonaa euroa ja ne työllistävät kaikkiaan 85 henkilöä. Osakkeiden kauppahintaa tiedotteessa ei kerrota.

Limingassa toimivan Romuta Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Mutanen työmaallaan arkistokuvassa.
Limingassa toimivan Romuta Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Mutanen työmaallaan arkistokuvassa.
Kuva: Teija Soini

– Romutan Pohjois-Pohjanmaan metallinkierrätystoiminta, sekä vahva metallinkierrätysalan osaaminen tehostavat Umaconin kiertotalouden prosesseja entisestään, tiedotteessa sanotaan.

Romuta Oy kertoo kasvaneensa kuluneiden viiden vuoden aikana maakunnan johtavaksi yksityiseksi metallinkierrätysalan yritykseksi. Sen liikevaihto on viime vuosina pyörinyt 4–5 miljoonassa eurossa.

Yhdistymisen myötä Umaconin metallinkierrätyskapasiteetti tuplaantuu ja yrityksen resurssit jakautuvat maantieteellisesti laajalle alueelle. Romutan brändi alkaa näkyä myös esimerkiksi Lahdessa ja Kouvolassa.

– Kun metallinleikkaus- ja kierrätysmahdollisuuksia on Etelä-Suomen lisäksi Pohjois-Suomessa, myyntimääriä ja tehokkuutta saadaan kasvatettua merkittävästi. Esimerkiksi pohjoisessa sijaitsevista purkukohteista tuleva metalli voidaan leikata ja käsitellä paikallisesti etelään kuljettamisen sijaan, tiedotteessa kerrotaan.

Yhtiöt jatkavat toistaiseksi toimintaansa omilla yritystunnuksillaan, mutta  tulevaisuudessa yhteisiä voimavaroja aiotaan hyödyntää liiketoimintaa yhdistämällä.

Romuta Oy on ollut viime aikoina otsikoissa ympäristölupaan liittyvien valitusten ja hallinto-oikeuskäsittelyjen vuoksi.