Li­min­gan­lah­den luon­to­kes­kuk­ses­sa pääsee pian tu­lis­te­le­maan pyö­ri­väs­sä laa­vus­sa – "Sopii erin­omai­ses­ti tuu­li­seen me­ri­mai­se­maan"

Liminka
Rotarylaiset Ismo Piri (vasemmalla), Hannu Vehkaperä ja Markku Annala sekä liikelaitosjohtaja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi raivaavat vanhaa nuotiopaikkaa uuden pyörivän laavun tieltä.
Rotarylaiset Ismo Piri (vasemmalla), Hannu Vehkaperä ja Markku Annala sekä liikelaitosjohtaja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi raivaavat vanhaa nuotiopaikkaa uuden pyörivän laavun tieltä.
Kuva: Susanna Eksymä

Liminganlahden luontokeskuksessa on totuttu bongaamaan harvinaisia lintulajeja, mutta nyt alueelta löytyy myös harvinainen, pyörivä laavu.

– Tämä on tiettävästi toinen laatuaan Suomessa, ellei jopa koko maailmassa, myhäilee iiläinen Ismo Piri.

Piri toimii Haukiputaan Rotaryklubin presidenttinä, ja Liminganlahden luontokeskukselle kuluvalla viikolla siirrettävä tulisijallinen, akselinsa ympäri pyörivä laavu on yhdistyksen aktiivijäsenten korona-ajan voimanponnistus.

– Olemme aiemmin keränneet varoja hyväntekeväisyyteen myyjäisillä, konserteilla ja muilla yleisötapahtumilla. Nyt, kun sellaisiin ei ole ollut mahdollisuuksia, oli keksittävä jotain uutta.

Varat hyvään

Siitä, miten Haukiputaan Rotaryklubin tekemä laavu päätyi Limingan luontokeskukselle, on kiittäminen Limingan kunnanarkkitehtia Ve­nan­zia Riz­ziä.

– Venanzia on rotarylainen, ja kuulin häneltä Haukiputaan Rotaryklubin projektista. Meillä puolestaan oli laavu etsinnässä ja tällainen pyörivä laavuhan sopii tähän tuuliseen merimaisemaan aivan erinomaisesti, kunnallistekniikan liikelaitosjohtaja ja maisemasuunnittelija Mar­ja-Riit­ta Va­vu­li-Ki­vi­nie­mi Limingan kunnasta taustoittaa.

Pyörivä laavu pystytetään lintutornin läheisyyteen, vanhan makkaranpaistopaikan sijoille. Yleisön käytössä laavu on viimeistään loppuviikosta.

– Laavu tulee palvelemaan paitsi luontokeskuksen retkeilijöitä, myös tänä syksynä luontokeskuksen läheisyyteen valmistunutta uutta luontokoulua, Vavuli-Kiviniemi kertoo.

Laavun hankintahintaa kaupan osapuolet eivät halua paljastaa.

– Sen voin kuitenkin sanoa, että kaikki rahat menevät lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen – alueemme veteraanien, ikäihmisten ja nuorten hyväksi, joita varten koko yhdistyksemmekin on olemassa, Ismo Piri sanoo.

Haukiputaan Rotaryklubin toiminta-alueeseen kuuluvat Haukiputaan lisäksi entiset Kiimingin ja Yli-Iin kuntien alueet sekä Ii kokonaisuudessaan.

Liminganlahden luontokeskuksen uuteen laavuun mahtuu puolenkymmentä makkaranpaistajaa kerrallaan.
Liminganlahden luontokeskuksen uuteen laavuun mahtuu puolenkymmentä makkaranpaistajaa kerrallaan.
Kuva: Ismo Piri

Idea Iistä

Idean pyörivään laavuun rotaryklubilaiset saivat Iistä Praavan nokasta. Siellä sijaitsee Iin Ojakylän kyläyhdistyksen muutama vuosi sitten rakentama pyörivän laavun prototyyppi.

– Ojakylän kyläyhdistyksen väki lupasi, että idean saa kopioida, ja me ryhdyimme tuumasta toimeen, Piri kertoo.

Materiaalit saatiin lahjoituksina paikallisilta yrittäjiltä ja laavun pistivät kokoon Pirin johdolla joukko klubin aktiiveja.

– Lopputuloksesta tuli aivan verraton. Se on kevyt kääntää sen mukaan mistä tuulee tai paistaa, tai millaista maisemaa haluaa katsella, Piri sanoo.

Paljon uutta

Pyörivän laavun lisäksi Liminganlahden luontokeskusta on kehitetty kuluneena kesänä ja syksynä monin tavoin.

– Limingan kunta sai lähivirkistysalueiden kehittämiseen 63 500 euroa uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, ja tätä rahaa on käytetty luontokeskuksen virkistysalueen kehittämiseen, Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi kertoo.

Keväällä luontokeskuksen läheisyyteen rakennettiin uusi 650 metrin mittainen luontopolku. Rantaniityn poluksi nimetty uusi luontopolku starttaa Liminganlahden luontokeskuksen pihapiiristä, nuotiokatoksen kohdalta. Soraistettu ja esteetön polku johdattaa retkeilijät halki peltomaiseman Liminganlahden rantaviivan tuntumaan. Polun päähän rakennettiin evästelypaikka pöytineen ja penkkeineen.

Myös alueen lammasaitaus uusittiin ja luontokeskuksen pihapiirin nuotiopaikkoja laajennettiin. Uhanalaiset räystäspääskytkin saivat uuden näyttävän hotellin.

Vielä tälle syksylle uudelle luontopolulle rakennetaan kosteikkoluonnosta kertovia opastauluja, joiden kuvituksesta vastaa kuvittaja ja pilapiirtäjä Seppo Leinonen.

Opastetauluissa avataan kosteikkoluonnon ihmeitä kertoen muun muassa laidunnuksen hyödyistä ja vedenalaisista ötököistä. Leinosen piirroksia löytyy myös luontokeskuksen näyttelystä. Tarkoituksena on uusia myös lintutornille menevän polun opastetaulut.

Luontokeskukselle on rakenteilla vielä tälle syksylle myös uusi ulkoilmagourmetkeittiö, joka on ryhmien käytössä tilauksesta.