Vanhat kuvat : Näin teol­li­suus tuli Rus­koon, myös kaa­to­pai­kan alue ke­hit­ty­nyt val­ta­vas­ti

Luitko jo tämän? : Maan­tiel­lä liikkuu en­nä­tyk­sel­li­sen paljon käyt­tö­kiel­los­sa olevia autoja

Kolumni: Itämeri on Suomen elä­män­lan­ka, jonka häi­riöi­hin on nyt vii­sas­ta va­rau­tua

Lii­vi­jen­gi United Brot­her­hoo­din jät­ti­kä­rä­jät alkavat tänään – Syyt­tä­jä vaatii 38:lle ran­gais­tus­ta tör­keis­tä ri­kok­sis­ta

Jutussa on nostettu syytteitä muun muassa törkeistä huumerikoksista ja talousrikoksista. Kolmea UB-jengiläistä syytetään myös vanginvartijan pahoinpitelystä viime elokuussa.

Liivijengi United Brotherhoodin johtajaksi epäilty Tero Holopainen (vas.) tammikuussa oikeudessa tammikuussa vastaamassa Poliisihallituksen vaatimukseen määrätä UB lakkautettavaksi.
Liivijengi United Brotherhoodin johtajaksi epäilty Tero Holopainen (vas.) tammikuussa oikeudessa tammikuussa vastaamassa Poliisihallituksen vaatimukseen määrätä UB lakkautettavaksi.
Kuva: Joel Maisalmi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus alkaa tänään maanantaina käsitellä laajaa rikosvyyhtiä, jossa syyttettynä on 38 rikollisjärjestö United Brotherhoodiin (UB) kytkeytyvää henkilöä.

Jutun käsittelyn piti alkaa maaliskuun lopussa, mutta oikeus päätyi vastaajien pyynnöstä siirtämään käsittelyä koronavirustilanteen takia. Nyt juttua on tarkoitus istua lokakuun alkupuolelle saakka ja sille on varattu 50 istuntopäivää.

Oikeudenkäynti järjestetään Vantaan vankilassa ja yleisö sekä media pääsevät seuraamaan sitä videoyhteyden kautta Vantaan käräjäoikeuden tiloissa.

Pääsyytettynä vyyhdissä on UB:n johtajaksi epäilty porvoolainen Tero Holopainen.

Holopaiselle syyttäjä vaatii rangaistusta muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ampuma-aserikoksista, törkeistä kätkemisrikoksista, törkeästä rahanpesusta ja törkeästä ryöstöstä.

Syytelistalta löytyy myös pitkällä teräaseella tehty törkeä pahoinpitely, jonka Holopainen kohdisti itseään alempana olevaan UB-jengiläiseen. Yksi syytekohdista on osallistuminen järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan.

Muiden 37 syytetyn kohdalla syytteet koskevat pääosin törkeitä huumausainerikoksia, tärkeitä ampuma-aserikoksia, ryöstöjä, kiristyksiä sekä törkeää rahanpesua. Näiden syytteiden joukossa on myös viime elokuussa Riihimäen vankilan vartijaan Vantaalla kohdistettu pahoinpitely.

Holopainen ei ole syytettynä virkamiehen pahoinpitelyyn liittyvässä haarassa.

UB-johtohahmo yllytti väkivaltaan

Etelä-Suomen syytäjävirasto kertoo, että yhtä UB-jengin johtohahmoista vaaditaan vastuuseen yllytyksestä virkamiehen pahoinpitelyyn ja väkivaltaiseen vastustamiseen. Lisäksi Lännen Media on tutustunut viranomaisasiakirjoihin, jotka antavat tarkemman kuvan pahoinpitelyn kulusta.

Keskusrikospoliisi vahvisti jo maaliskuussa LM:n tiedot.

– Epäilemme, että eräs jengiin kuuluva henkilö myötävaikutti toiminnallaan vanginvartijan pahoinpitelyyn, sanoi tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio keskusrikospoliisista (Krp).

Viranomaisasiakirjojen mukaan Riihimäen vankilan vartijaan viime elokuussa kohdistuneen väkivallan motiivina oli kosto siitä, että uhri työskentelee vanginvartijana. Viranomainen katsoo, että pahoinpitely tehtiin kaikkien vankilassa olevien UB:n jäsenten hyödyksi.

Poliisi pääsi vanginvartijan pahoinpitelyyn liittyvän käskyketjun jäljille huumerikoksen tutkinnan yhteydessä tehdyn puhelinkuuntelun avulla.

Lain mukaan käräjäoikeuden on vielä ratkaistava, antaako se luvan käyttää kuuntelussa saatua todistusaineistoa myös pahoinpitelysyytteiden tukena. Oikeuden lupaa tarvitaan, sillä poliisilla oli oikeus kuunteluun vain huumerikoksen tutkimiseksi.

Jos oikeus ei hyväksy ylimääräisen tiedon hyödyntämistä todistusaineistona, näyttö vanginvartijan pahoinpitelyjutussa saattaa jäädä liian ohueksi, jotta tuomitsemiskynnys ylittyisi.

Ruotsalaispoliisit keskeyttivät

Viranomaisasiakirjojen mukaan vanginvartijan kimppuun hyökkäsi kaksi UB-jengin täysjäsentä.

He törmäsivät sattumalta uhriin Vantaalla elokuisena sunnuntai-iltapäivänä, jolloin toinen heistä soitti yhdelle jengin johtajakolmikon jäsenelle. Soittaja kertoi haluavansa pahoinpidellä vanginvartijaksi tunnistamansa miehen, mutta epäröi tekoon ryhtymistä.

Jengin johtaja kannusti jengihierarkiassa alempana olevia jengiläisiä usean otteeseen käyttämään tilaisuuden hyväksi, koska "vastaavaa tilannetta ei tule koskaan vastaan".

Jengijohtajan yllyttämänä UB-jengin punamustaan tunnusväriin pukeutuneet miehet kävivät vartijan kimppuun. Kaadettuaan uhrin maahan he jatkoivat tämän potkimista ja lyömistä.

Pahoinpitely keskeytyi, kun sattumalta paikalla olleet kaksi ruotsalaista poliisia taltuttivat hyökkääjät.

Uhri sai pahoinpitelyssä ruhjeita eri puolille kehoa.

Viimeisen vuoden aikana väkivallan kohteeksi on joutunut 13 vartijaa. Tuorein väkivallanteko tapahtui kaksi viikkoa sitten Riihimäen vankilassa ja LM:n tietojen mukaan teon taustalla oli UB.

Krp on määritellyt UB:n Suomen vaarallisimmaksi rikollisjärjestöksi.

Poliisihallitus vaatii jengin lakkauttamista. Lakkauttamisasian käsittelyn oli tarkoitus alkaa oikeudessa huhtikuussa, mutta sen käsittelyä on siirretty koronatilanteen takia.