Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Liit­tyy­kö Val­ko-Ve­nä­jä Putinin hyök­käyk­seen Uk­rai­naan? "Val­ko-Ve­nä­jän ar­mei­jan tais­te­lu­ko­ke­mus on nolla"

Lukashenka tietää, että useimmat valkovenäläiset eivät tue joukkojen lähettämistä.

Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov tapasi Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makein kesäkuun lopussa.
Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov tapasi Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makein kesäkuun lopussa.
Kuva: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS S

Valko-Venäjä on toiminut astinlautana Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan, mutta Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on toistaiseksi välttänyt maansa suoran osallistumisen Ukrainan sotaan.

Tarkkailijat korostavat, että loppua Venäjän viisi kuukautta kestäneelle sotakampanjalle Ukrainassa ei ole näköpiirissä, eivätkä sulje pois, että myös Valko-Venäjä saattaa vielä joutua vedetyksi mukaan.

Carnegien ajatuspajan CEIPin tutkija Artyom Shraibman sanoo, että Lukashenka on erittäin tietoinen siitä, että useimmat valkovenäläiset eivät tue maan joukkojen lähettämistä Ukrainaan. Valko-Venäjältä länteen paennut Shraibman myös katsoo, että Lukashenka on selvästi pidättäytynyt lähettämästä joukkoja Ukrainaan.

Tuo ei Shraibmanin mukaan kuitenkaan tarkoita, etteikö Venäjän presidentti Vladimir Putin yritä painostaa Lukashenkaa tai ettei Valko-Venäjä liity hyökkäykseen tulevaisuudessa.

– Mihin Putin pystyy? Pystyykö hän pakottamaan Lukashenkan liittymään sotatoimiin? Se on avoin kysymys, tutkija sanoo.

Tasapainoilua

Valko-Venäjän presidentti on pyrkinyt mainostamaan itseään Putinin uskollisimpana liittolaisena. Hän toivotti Venäjän joukot tervetulleiksi sotaharjoitusten varjolla ennen kuin Moskova aloitti hyökkäyksensä Ukrainaa vastaan. Lukashenka on myös väittänyt, että jos Venäjä ei olisi puuttunut asiaan, Ukraina olisi hyökännyt Valko-Venäjälle.

Vaikka Valko-Venäjä on virallisesti Ukrainan kriisin ulkopuolella, Lukashenka on niin ikään vaatinut, että maa otetaan mukaan kaikkiin neuvotteluihin ja sopimukseen Ukrainan taistelujen lopettamiseksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi aiemmin tässä kuussa, että Ukraina ei usko Valko-Venäjän tulevan vedetyksi mukaan Ukrainan sotaan.

– Mutta provokaatioita on ja tulee olemaan, Zelenskyi sanoi.

Lukashenka ärhentelee

Asiantuntijoiden mukaan jännitteet Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä ovat Ukrainan sodan jatkuessa kasvaneet.

Heinäkuun alussa Lukashenka väitti, että hänen armeijansa oli ampunut alas Ukrainasta Valko-Venäjälle ammuttuja ohjuksia ja vannoi reagoivansa "välittömästi" kaikkiin naapurimaan iskuihin.

Putin puolestaan on sanonut, että Venäjä toimittaa "tulevien kuukausien aikana" Valko-Venäjälle Iskander-M-ohjuksia. Ne pystyvät kantamaan myös ydinaseita.

Shraibmanin mukaan Valko-Venäjän armeija ei kykenisi todennäköisesti lisäämään oleellisesti hyökkäysvoimaa Ukrainaa vastaan.

– On paljon järkevämpää pitää sotilaat rajalla, pitää ukrainalaiset valppaina, kuin siirtää Valko-Venäjän muutamat pataljoonat sotaan.

Venäläinen sotilasanalyytikko Aleksandr Hramtshikhin teki samanlaisen huomion, kun hän päätteli, että Valko-Venäjän suora osallistuminen konfliktiin oli epätodennäköistä.

– Valko-Venäjän armeijan taistelukokemus on nolla verrattuna sekä Ukrainan että Venäjän armeijoihin. Sen taisteluarvo on erittäin alhainen, analyytikko sanoi.

Hänen mukaansa Putinin on hyödyllisempää käyttää Valko-Venäjää "tietyn jännitteen" ylläpitämiseen Puolan rajalla.

Maailmansodan tuhot muistissa

Politiikan analyytikot myös arvioivat, että jos Lukashenka lähtee sotaan Ukrainaa vastaan, on riski, että Valko-Venäjällä käynnistyy uudelleen suurmielenosoituksia. Isot protestit horjuttivat maan hallintoa vuosina 2020–2021.

– Lukashenka tietää hyvin, ettei joukkojen vieminen Ukrainaan vahvistaisi hänen suosiotaan, venäläinen politiikan analyytikko Fedor Lukjanov sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Brittiläisen Chatham Housen kesäkuussa tekemän kyselyn mukaan 43 prosenttia valkovenäläisistä ei tue Venäjän hyökkäystä Ukrainassa. Vain neljä prosenttia vastanneista sanoi kannattavansa Valko-Venäjän armeijan lähtemistä mukaan taisteluihin.

Varsovassa toimivan ajatushautomon EAST Centerin Veronica Laputska muistuttaa, että Valko-Venäjän kansa kärsi valtavia tappioita toisen maailmansodan aikana. Peräti noin joka neljäs valkovenäläinen kuoli sodan aikana.

– Heille kaikenlainen väkivalta on hyvin vastenmielistä, Laputska korostaa.