Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Lef­fa­vie­ras: ou­lu­lai­sel­le Ada Ve­sen­te­räl­le Eden toi vah­vas­ti omat rip­pi­kou­lu­ajat mieleen – "Mi­nus­ta oli hyvä, että an­net­tiin esi­merk­ki, että kan­nat­taa haastaa pappia"

Ulla Heikkilän käsikirjoittama ja ohjaama Eden-elokuva on ensimmäinen suomalainen rippikouluelokuva.

Ada Vesenterän mielestä Eden ei ole pelkästään nuortenelokuva, vaan yhtä lailla sillä on annettavaa myös vanhemmille ikäluokille. - He kiinnittävät varmasti huomiota aivan eri asioihin kuin nuoret, hän uskoo.
Ada Vesenterän mielestä Eden ei ole pelkästään nuortenelokuva, vaan yhtä lailla sillä on annettavaa myös vanhemmille ikäluokille. - He kiinnittävät varmasti huomiota aivan eri asioihin kuin nuoret, hän uskoo.
Kuva: Anssi Juntto

Oulujoen seurakunnan seurakuntaneuvoston ja Oulun seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston jäsen Ada Vesenterä on odottanut rippileirille sijoittuvaa kotimaista Eden-elokuvaa (Plaza & Star, ensi-ilta perjantaina) suurella mielenkiinnolla.

Rippikoulua kun ei ole valkokankaalla aiemmin käsitelty.

Vesenterä itse kävi rippikoulun jälkeen isos- ja yövalvojakoulutuksen, mutta isosena hän on ollut vain kymmenvuotiaiden kymppileirillä. Elokuva joka tapauksessa tuo vahvasti omat rippikouluajat mieleen. Henkilöhahmot ovat hyvin tunnistettavia.

– Meilläkin porukkaa tuli eri puolilta Oulua, ja kaikki tulivat eri asenteella. Jollakin motiivina oli vain raha, Vesenterä toteaa.

– Oli niitä, joita ei oikein kiinnostanut, ja niitä, jotka miettivät, eroaako kirkosta. Osa on eronnut, ja osa ei ole eronnut. Jotkut taas ovat jääneet sille tielle ja tekevät töitä seurakunnalle.

Eräs elokuvan henkilöistä kyseenalaistaa kirkkoa ja uskonasioita, eikä epäröi esittää näkemyksiään ääneen pappien kuullen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.