Län­si­ra­jan mat­kus­tus­ra­joi­tuk­sia jat­ke­taan, mutta hel­po­tus­ta­kin tulee: su­ku­lais­ten ta­paa­mi­nen sal­li­taan ja kiin­teää omai­suut­ta voi hankkia Suo­mes­ta – Hal­li­tus tutkii myös, voisiko tie­tys­tä osasta Ruotsia tulla Suomeen va­paam­min

Ruotsin ja Suomen rajaliikennettä on rajoitettu koronavirustilanteen vuoksi.
Ruotsin ja Suomen rajaliikennettä on rajoitettu koronavirustilanteen vuoksi.
Kuva: Nina Susi

Hallitus rajoittaa yhä länsirajan liikennettä, mutta pientä helpotusta on luvassa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi tiistaina, että 13. heinäkuuta alkaen sallitaan sukulaisten tapaaminen ja kiinteän omaisuuden hankintaan liittyvä matkustaminen.

–Aiemmin on puhuttu omistuksesta Suomessa. Nyt voisi myös tulla Suomeen, jos on käynnissä hankintatilanne, Ohisalo totesi.

Tämän tarkemmin asiaa ei kommentoitu sisäministeriöstä vielä tiistaina illalla, mitä tämä tarkkaan ottaen tarkoittaa ja millaista omaisuutta voi jatkossa hakea.

Tällä hetkellä länsirajalla on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Väylä aukeaa useihin maihin

Ohisalon mukaan Suomen rajoja voidaan avata 13. heinäkuuta niihin maihin, joissa Covid-19-taudin esiintyvyys on enintään 8 uutta tautitapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.

Ohisalon mukaan matkustusrajoituksista voitaisiin tämänhetkisen epidemiatilanteen perusteella luopua Saksan, Italian, Itävallan, Kreikan, Sveitsin, Slovakian, Slovenian, Unkarin, Liechtensteinin, Kroatian, Kyprosen ja Irlannin kanssa.

Sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Hallitus tekee tarkempia päätöksiä 10. heinäkuuta mennessä.

Ruotsilla pitkä matka Suomen ehtoihin

Ohisalon mukaan Ruotissa tapauksia on 118,2 tapausta sataatuhatta asukasta kohden, eli sillä on vielä pitkä matka Suomen tiukkoihin ehtoihin.

Hän ei lupaa erityistä joustoa Ruotsille. Ohisalo toteaa kuitenkin, että hallitus aikoo selvittää, ovatko alueelliset ratkaisut mahdollisia.

–Hallitus kävi ja käy tulevina viikkoina keskustelua siitä, onko alueelliset ratkaisut myös mahdollisia. Selvitään meidän lainsäädäntöä ja käytäntöä. Tilanteet on hieman erilaisia eri puolilla maata niin Suomessa kuin Ruotsissa, Ohisalo sanoi.

Eli hallitus tutkii, olisiko mahdollista sallia matkustaminen Suomeen niistä osista Ruotsia, jossa koronatilanne on helpompi.

– Vahva tahto on, että tilanne pääsisi normalisoitumaan.

Hän totesi kuitenkin, että Suomi jatkaa rajoitusten purkamisessa korostetun varovaista linjaa.

Suomi auttaa Ruotsia, jos apua pyydetään

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että Suomi on valmis auttamaan Ruotsia koronavirusepidemiassa, jos apua pyydetään.

Hänen mukaansa Lapin terveysviranomaiset ovat yhteydessä Norrbottenin terveysviranomaisiin jatkuvasti erityisesti Kiirunan ja Jällivaaran koronavirusepidemian vuoksi.

–Tottakai jos avunpyyntöjä tulee, niihin vastataan.

Tallenne tiedotustilaisuudesta katsottavissa tästä:


Yli 70-vuotiaita koskevat rajoitukset poistuvat

Hallitus purkaa suosituksen yli 70-vuotiaiden kontaktien välttämisestä, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) hallituksen tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Valtioneuvosto teki päätöksen kuultuaan THL:n viimeisimmän arvion epidemiasta, ja Kiurun mukaan epidemia Suomessa jatkaa hidastumistaan. Hänen mukaansa Suomessa Covid-19-tautiin menehtyneistä yhdeksän kymmenestä on ollut yli 70-vuotiaita, joten suositusten noudattaminen ei ole ollut turhaa.

Tähän asti yli 70-vuotiaita kotona asuvia on suositeltu pitämään yhteyttä läheisiin ja ystäviin puhelimella tai muulla tavoin etänä. Esimerkiksi kaupassa on suositeltu pitämään vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.

– Yleistä halaussuositusta emme silti anna, Kiuru totesi.

Hän korosti omaa harkintaa ja hyvää käsihygieniaa. Myös turvavälit on syytä muistaa.

Suositus etätyölle loppuu

Valtioneuvoston suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyy 1. elokuuta, kertoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa. Päätös tehtiin rauhoittuneen epidemiatilanteen takia.

Pekosen mukaan työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi koronavirusepidemian takia etätöihin, mikä on enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Pekonen sanoi, että etätyön tekemisellä oli merkittävä positiivinen vaikutus epidemian leviämisen estämisessä. Hän muistuttaa, että työnantaja vastaa aina siitä, että työn tekeminen on terveellistä ja turvallista.

Etätyösuositusta arvioidaan uudelleen, mikäli epidemiatilanne muuttuu.

Hallitus on tänään tiistaina käsitellyt rajakysymyksiä, etätyötä ja yli 70-vuotiaita koskevia suosituksia. Lisäksi hallitus sai katsauksen epidemiatilanteesta ja selvityksen valtiosihteeri Martti Hetemäen jälleenrakennustyöryhmän pohjalta tehtävistä toimista.

Päivitetty 23.6. kello 21.14. Päivitetty sukulaisten tapaamista koskevaa kohtaa.