Mielipiteet: Hoi­ta­jat an­sait­se­vat pa­rem­paa – lisät eivät voi korvata pe­rus­palk­kaa

Pääkirjoitus: Kes­kus­tan syytä va­rau­tua vai­kei­siin edus­kun­ta­vaa­lei­hin

Sote-uudistus: Onko Oulussa val­mis­ta, kun 18 500 ihmistä vaihtaa ker­ral­la työ­paik­kaa?

Lämmin kou­lu­jen päät­tä­jäis­vii­kon­lop­pu sai ihmiset ulos ja nosti po­lii­si­teh­tä­vien määrää – Ka­la­joel­la puu­ko­tus, josta poliisi on hyvin vai­to­nai­nen

Tampereella ja Kuopiossa tuhatpäiset nuorisokokoontumiset, Helsingissä poliisi tyhjensi suositun Hietaniemen uimarannan ja keskustassa sijaitsevan Sinebrychoffin puiston ihmisistä.

Helsinki
Poliisilla piti kiirettä monin paikoin tänä viikonloppuna. Kuvituskuva arkistosta.
Poliisilla piti kiirettä monin paikoin tänä viikonloppuna. Kuvituskuva arkistosta.
Kuva: Jussi Leinonen

Lämmin koulujen päättäjäisviikonloppu sai ihmiset liikkeelle ja nosti poliisitehtävien määrää.

Oulun poliisilaitoksen johtokeskuksesta kerrotaan Kalevalle, että porukkaa oli paljon liikenteessä ja poliisilla riitti kiirettä. Tehtäviä oli selvästi tavanomaista viikonloppua enemmän.

Johtokeskuksen mukaan mitään mainittavampia tapauksia ei kuitenkaan ollut, vaan lähinnä tavanomaisia poliisitehtäviä.

Kalajoella kuitenkin tapahtui puukotus illalla noin kymmenen aikoihin. Oulun poliisin tiedotteen mukaan poliisi on ottanut rikoksesta epäillyn tekijän kiinni.

Johtokeskuksesta ei kommentoitu tapahtumia STT:lle. Tiedossa ei esimerkiksi ole, kuinka monta henkilöä tapaukseen liittyy tai onko joku haavoittunut. Ei ole myöskään tietoa siitä, liittyvätkö tapahtumat koulujen päättäjäisiin.

Itä-Suomen poliisilaitokselta arvioitiin, että kyseessä oli vuoden toistaiseksi vilkkain päivä.

– Selkeästi varmaan tämän vuoden vilkkain vuoro ja uskaltaisin sanoa, että varmaan koko maassa, kertoo komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisilaitokselta STT:lle alkuyöstä kello kahden aikoihin.

– Ainakin hätäkeskustietojärjestelmän perusteella varmaan koronan alkamisen jälkeen kovimmat tehtävämäärät koko maassa ja meilläkin.

Koulujen päättyminen on saanut nuoret kokoontumaan isoin joukoin ympäri maata.

Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella merkittävin yksittäinen nuorten kokoontuminen oli Kuopiossa. Lähes kahdentuhannen nuoren arvioitiin kokoontuneen Kuopion keskustaan Väinölänniemeen ja erityisesti alueella sijaitsevalle uimarannalle.

Jo lauantaina iltakymmenen aikoihin alueella oli useampi pahoinpitely. Väinölänniemi saatiin tyhjennettyä Joutjärven mukaan lopulta alkuyöstä yhden aikoihin. Ennen sitä ihmisiä oli jo ehtinyt poistua alueelta.

Helsingissä poliisi kertoi alkuyöstä ennen kello yhtä tyhjentävänsä Sinebrychoffin puiston ihmisistä. Tviitissään poliisi kertoi, ettei sillä ole mahdollisuutta puuttua yksittäisiin häiriöihin pimeän tultua ja siksi alue on päätetty tyhjentää.

Helsingin poliisi julkaisi aiemmin Twitterissä ilmakuvan Sinebrychoffin puiston juhlinnasta. Kuvassa näkyy, miten osassa puistoa juhlijat ovat ryhmittyneet hajanaisemmin, kun taas toisaalla juhlinta näyttää olevan tiiviimpää.

Poliisi kertoi jo aiemmin tyhjentävänsä samoin perustein Hietaniemen uimarannan ja Tervasaaren. Alueille oli kerääntynyt runsaasti nuoria.

Puoliltaöin julkaistussa tviitissä poliisi kertoi Tervasaaressa räjäytellyn ilotulitteita. Alueella oli muutenkin ollut järjestyshäiriöitä.

Myös Hietaniemessä oli ollut levotonta ja merkittävän paljon järjestyshäiriöitä. Alueella oli ammuttu myös ilotulitteita.

Puolenyön aikoihin myös Itä-Uudenmaan poliisilaitos tviittaili kovaa tahtia päättäjäishumusta. Poliisi kertoi Twitterissä useista nuorten kokoontumisista muun muassa Porvoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä. Kokoontumiset olivat äityneet tappeluiksi muun muassa Hyvinkään Jussintorilla ja Järvenpäässä Järvenpää-talon edustalla.

Loviisassa oli Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen mukaan Laivasillan alueella edelleen noin satakunta juhlivaa nuorta ja tunteet olivat paikoin käyneet kuumina. Tiedot perustuivat nuorisotyöntekijöiden tekemiin havaintoihin. Osan paikallaolijoista kerrottiin olevan täysikäisiä.

Rähinää on ollut myös Varsinais-Suomessa. Naantalissa alkoi Nunnalahden rannan tuntumassa puolenyön aikaan joukkotappelu. Lounais-Suomen poliisilaitos kertoi paikalla olleen useita poliisipartioita.

Noin puolta tuntia myöhemmin poliisi tviittasi tilanteen päättyneen. Useita joukkotappeluun osallistuneita oli otettu kiinni.

Lounais-Suomen poliisi kertoi myös, että Turun pääpoliisiaseman selviämisasemalle oli tullut illan aikana "valitettavan huonokuntoisia" nuoria. Poliisin mukaan huoltajia pyydetään hakemaan omat nuorensa pois ja jokaisesta tapauksesta tehdään lastensuojeluilmoitus.

Ympäri Sisä-Suomea on puolestaan tehty ilmoituksia häiritseväksi yltyneestä juhlinnasta kotona tai ulkosalla. Juhlijoiden joukossa kerrotaan olleen myös lapsia ja nuoria. Asiasta kertoo Sisä-Suomen poliisilaitos Twitterissä.

Ennen yhtä ihmisten kerrottiin alkaneen poistua Tampereen Pyynikiltä. Aiemmin alueella kerrottiin olleen noin neljä tuhatta nuorta.

Jyväskylän Tuomiojärvellä puolestaan oli Sisä-Suomen poliisin mukaan ennen yhtä arviolta vielä parisataa nuorta.

Pohjanmaan poliisilaitos kertoi Twitterissä poliisille tulleen häiriöihin ja meteliin liittyviä tehtäviä ympäri aluetta.

– Puolenyön jälkeen meno on muuttunut erittäin levottomaksi ympäri Pohjanmaata, poliisi kirjoitti.

Itä-Suomen poliisilaitoksen komisario Joutjärven mukaan järjestelmien kanssa on ollut jonkin verran teknisiä ongelmia, minkä vuoksi tarkkoja tehtävämääriä on vaikea sanoa. Arvio on kuitenkin, että Itä-Suomessa tulisi kuluvan yövuoron aikana pitkälti yli 300 tehtävää. Itä-Suomen osalta ennätyslukemat ovat parin vuoden takaa, jolloin juhannuksen aikoihin tehtävämäärä nousi yli 400:n.

Joutjärven mukaan lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön tilanne vastaa jotakuinkin parin vuoden takaisia koulujenpäätös- ja kesänpäätösviikonloppuja.

– Koronasta huolimatta vietettiin aika normaali koulujenpäätöslauantai, Joutjärvi summaa.