Rikostutkinta: Poh­jois­suo­ma­lais­ta mar­ja­yri­tys­tä epäil­lään ih­mis­kau­pas­ta

Analyysi: Putin ottaa sel­kään­sä monella so­ta­rin­ta­mal­la

Luitko jo tämän: Lyly Rajalan rus­ka­ret­kien suosio pysyy vuo­des­ta toi­seen, nyt selviää miksi

Lähteet Bloom­ber­gil­le: Sak­sal­le ehkä jopa kol­man­nes Uni­pe­ris­ta

Fortumin omistama energiayhtiö on syvissä ongelmissa, koska Venäjältä ei virtaa kaasua entiseen malliin.

Helsinki
Uutistoimisto Bloombergin mukaan Saksan valtio saattaa päätyä omistamaan jopa kolmanneksen Uniperista.
Uutistoimisto Bloombergin mukaan Saksan valtio saattaa päätyä omistamaan jopa kolmanneksen Uniperista.
Kuva: FRIEDEMANN VOGEL

Saksa saattaa päätyä omistamaan jopa kolmanneksen energiayhtiö Uniperista, kertovat nimettömät lähteet uutistoimisto Bloombergille. Lähteiden mukaan Uniperin pelastuspaketti on lähellä valmistumistaan.

Saksa harkitsee yli viiden miljardin euron investoimista ahdingossa olevaan yhtiöön. Kesäkuun puolivälistä lähtien Uniper on saanut vain noin 40 prosenttia sopimusten mukaisista kaasumääristä Venäjältä ja joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan. Kesäkuun lopussa Uniper antoi tulosvaroituksen ja peruutti tulosohjeistuksensa tälle vuodelle.

Uniperin pääomistaja on suomalainen valtionyhtiö Fortum.

Saksan hallitus: Turbiinin puuttuminen tekosyy

Venäjän valtion energiayhtiö Gazprom on vedonnut force majeure -tilanteeseen, jonka vuoksi se ei ole voinut täyttää velvoitteitaan. Yhtiö kertoi esimerkiksi turbiiniongelmista.

Tänään Saksan hallitus syytti Venäjää siitä, että se käyttää turbiinin puuttumista tekosyynä kaasutoimitusten rajoittamiseen, kertoo uutistoimisto AFP. Saksa uskoo, että tosiasiassa kyseessä on vastatoimi talouspakotteisiin, joita Venäjälle on asetettu sen Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan vuoksi.

Venäläinen kaasu lakkasi kokonaan virtaamasta Nord Stream 1:n kautta heinäkuun 11. päivänä, kun putki suljettiin huoltotauon vuoksi.

Putin vetosi toiseen turbiiniin

Huoltokatkon on määrä loppua huomenna, mutta ilmassa on epävarmuutta kaasutoimitusten jatkosta.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Venäjän presidentti Vladimir Putin lupaili, että venäjän valtion energiayhtiö Gazprom täyttää kaikki velvoitteensa. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP. Putin puhui toimittajille Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Putin kuitenkin sanoi myös, että energiavirrat voivat laskea viidennekseen putkilinjan kapasiteetista, koska toinenkin turbiini on tarkoitus lähettää huoltoon tämän kuun lopussa.