Työtaistelut: VR: Junat py­ri­tään pa­laut­ta­maan lii­ken­tee­seen heti, kun sopu ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien työ­rii­taan syntyy

Tilinpäätökset: Oulun kau­pun­gin ti­lin­pää­tök­ses­tä on tulossa huikean yli­jää­mäi­nen

Luitko jo tämän: Lää­kä­rit suos­tui­vat tut­ki­maan Inga Kavakan kun­nol­la vasta 13 vuoden kär­si­myk­sen jälkeen

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Lähes to­taa­li­nen ro­ko­te­riip­pu­vuus pal­jas­tui ko­ro­na­krii­sis­sä – Afrikka val­mis­te­lee omaa ro­ko­te­tuo­tan­toaan nel­jäs­sä maassa EU:n ra­hoi­tuk­sel­la ja tuella

Vasta koronapandemian aikana moni huomasi, että Afrikka tuo 99 prosenttia käyttämistään rokotteista ja yli 90 prosenttia lääkkeistä. Riippuvuuden korjaamiseksi EU tukee nyt ponnisteluja rokotetuotannon käynnistämiseksi Ruandassa, Ghanassa, Senegalissa ja Etelä-Afrikassa. Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen pitää yhteistyötä win-win-tilanteena.

Kun koronarokotteita annettiin Euroopassa ja muualla kehittyneissä maissa jo hyvää vauhtia, Afrikassa – ja kehittyvissä talouksissa muualla – havahduttiin vaaralliseen keskinäisriippuvuuteen. Rokotteita ei ollutkaan ostettavissa, eikä niitä omalla mantereella valmistettu.

Kuumeisen rokotekehittämisen ajan pulataloudessa vauraat teollisuusmaat hankkivat rokotetoimituksensa ensin. EU:lle yhteishankinta oli onnistuminen.

Pelkästä rahalla jonon ohi pääsemisestä ei köyhien maiden rokotepulassa ollut kyse.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.